• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

Finanțare europeană pentru deschiderea a 252 de stații de încărcare a mașinilor electrice în ECE


Finanțare europeană pentru deschiderea a 252 de stații de încărcare a mașinilor electrice în ECE
Consorțiul NEXT-E, din care face parte și E.ON România, va primi finanțare de 18,84 milioane de euro prin programul Connecting Europe Facility (CEF). Banii sunt destinați unui proiect care vizează construirea, până în 2020, a 252 de stații de încărcare rapidă și ultra-rapidă pentru autovehicule electrice în Europa Centrală și de Est, inclusiv în România.

Rețeaua va cuprinde 222 de stații de încărcare multi-standard (50 kW) și 30 ultra-rapidă (150-350 kW) pentru autovehicule electrice de-a lungul principalelor coridoare europene de transport și a rețelei trans-europene de transport (TEN-T), și va conecta șase țări din Europa Centrală și de Est, pe rutele principale: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația și România.

Acordul de finanțare cu Innovation and Networks Executive Agency (INEA) a fost parafat, joi, la Tallinn, de către partenerii NEXT-E, în cadrul Digital Transport Day, iar demersul marchează un punct de referință în cadrul extinderii e-mobilității în țările membre și pentru viitorul transportului la nivel european.

Proiectul NEXT-E a fost selectat de Comisia Europeană în luna iulie 2017, pentru cofinanțare prin intermediul programului Connecting Europe Facility (CEF).

Consorțiul NEXT-E va primi 18,84 milioane euro în vederea implementării proiectului, aceasta fiind cea mai mare finanțare CEF acordată unui proiect privind vehiculele electrice.

Proiectul NEXT-E reprezintă cooperarea a patru companii de top din cadrul sectoarelor de electricitate, petrol și gaze naturale care și-au unit forțele cu producătorii de autovehicule pentru a crea o rețea interoperabilă de stații de încărcare a autovehiculelor electrice, ca alternativă viabilă la autovehiculele echipate cu motoare cu ardere internă.

Consorțiul este format din companiile din cadrul Grupului E.ON (Zapadoslovenská energetika in Slovakia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON Romania), Grupului MOL (filialele din cele șase țări participante), Hrvatska elektroprivreda din Croația, PETROL (în Slovenia și Croația), precum și Nissan și BMW.

"NEXT-E este un proiect inovator a cărui realizare a presupus eforturi susținute din partea industriei și sprijin din partea Comisiei Europene. În plus, colaborarea strânsă cu alte proiecte este evidentă și subliniază impactul semnificativ pe care îl are dezvoltarea rețelei de transport la nivel european. Obiectivul nostru este de a permite cetățenilor să călătorească cu vehicule alimentate alternativ în întreaga Uniune Europeană", susține Herald Ruijters, director, DG MOVE, Direcția B - Investiții, Transporturi inovatoare și durabile, Comisia Europeană.

Instalarea stațiilor de încărcare rapidă va începe în anul 2018, în vreme ce instalarea de stații ultra-rapidă este planificată pentru anul 2019, anticipând noua generație de autovehicule electrice cu autonomie extinsă. Finalizarea totală a proiectului este estimată pentru sfârșitul anului 2020.

Innovation and Networks Executive Agency (INEA) este o agenție executivă a Comisiei Europene care sprijină implementarea programelor cu finanțare europeană pentru transport, energie și telecomunicații, inclusiv Facilitatea Connecting Europe (CEF).

Connecting Europe Facility (CEF) reprezintă un instrument financiar cheie al UE, care sprijină dezvoltarea de rețele transeuropene performante, sustenabile și interconectate eficient în domeniile transportului, energiei și serviciilor digitale.

Trans-European Transport Networks (TEN-T) susține construirea noii infrastructuri de transport în Europa, precum și reabilitarea sau modernizarea celei existente cu obiectivul de a completa rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) până în anul 2030 și de a dezvolta o rețeaua completă (Comprehensive Network) până în anul 2050 astfel încât să fie asigurată accesibilitatea către toate regiunile europene.

Foto:Pixabay.com


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri