• EUR 4.6573 RON
  • USD 3.8067 RON
  • POUND 5.2524 RON
Bucuresti
o
 

Fermierii trebuie să depună până la 31 decembrie documentele pentru obținerea sprijinului cuplat în sectorul vegetal


Fermierii trebuie să depună până la 31 decembrie documentele pentru obținerea sprijinului cuplat în sectorul vegetal
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) atrage atenția că fermierii care vor să beneficieze de sprijinul cuplat în sectorul vegetal, aferent anului 2017, au obligaţia să depună până la 31 decembrie documentele specifice fiecărui tip de cultură în termenele prevăzute de legislaţia în vigoare.

Astfel, sprijinul cuplat se acordă fermierilor activi care livrează către procesare sau consumă cu animalele înscrise în RNE anumite cantităţi de mazăre boabe şi fasole, precum şi pentru cei care livrează pentru industrializare tomate şi castraveţi.

Procesatorii care cultivă mazăre boabe şi/sau fasole boabe şi unităţile de industrializare care cultivă tomate trebuie să facă dovada procesării producţiei proprii, până la data de 1 noiembrie a anului de cerere.

De asemenea, sprijinul cuplat pentru legume cultivate în spaţii protejate, respectiv în sere, se acordă fermierilor activi pentru culturi de tomate, ardei, varză pentru consum în stare proaspătă şi pentru castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau destinaţi industrializării.

Sprijinul cuplat pentru culturile menţionate mai sus se acordă fermierilor activi care fac dovada comercializării următoarelor cantităţi minime anuale pe hectarul cultivat, în funcţie de legumele cultivate: 85 tone la tomate pentru consum în stare proaspătă; 50 tone la castraveţi pentru consum în stare proaspătă; 50 tone la castraveţi destinaţi industrializării; 29 tone la ardei pentru consum în stare proaspătă; 46 tone la varză pentru consum în stare proaspătă.

Pentru legume cultivate în solare, sprijinul cuplat se acordă pentru tomate pentru consum în stare proaspătă (32 tone/ha), castraveţi pentru consum în stare proaspătă sau destinaţi industrializării (30 tone/ha), ardei pentru consum în stare proaspătă (16 tone/ha), varză (22 tone/ha) şi vinete ( 20 tone/ha) în stare proaspătă.

Unităţile de industrializare care cultivă castraveţi în sere sau solare proprii fac dovada procesării producţiei proprii, până la data de 1 noiembrie a anului de cerere, prin documente contabile interne.

Nu sunt eligibile la plată suprafeţele de sere sau solare în care legumele nu sunt cultivate pe pământ.

Nu în ultimul rând, sprijinul cuplat se acordă şi pentru pentru fructele destinate industrializării: prune, mere, cireşe, vişine, caise şi zarzăre pentru obţinerea de produse alimentare nonalcoolice.

Fermierii activi care exploatează livezi de pruni, meri, cireşi, vişini, caişi şi zarzări trebuie să facă dovada comercializării unei cantităţi minime anuale pe hectar de 5,6 tone la prune, 7,8 tone la mere, 4,4 tone cireşe şi vişine şi 4,7 tone caise şi zarzăre.

Unităţile de industrializare care exploatează suprafeţe cu livezi fac dovada industrializării producţiei proprii în cantităţile prevăzute mai sus prin documente contabile interne iar dovezile se prezintă la APIA până la data de 31 decembrie a anului de cerere.

De asemenea, pentru cultura de cartof timpuriu pentru industrializare, se acordă sprijin fermierilor activi care cultivă cartof timpuriu, categorie care include cartoful semitimpuriu şi de vară şi fac dovada comercializării unei producţii minime de 12,5 tone/ha, către o unitate de procesare înregistrată pentru siguranţa alimentelor.

Foto:Pixabay.com


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri