• EUR 4.6400 RON
  • USD 3.9322 RON
  • POUND 5.2076 RON
Bucuresti
o

Daea: Voi sustine Legea privind comercializarea produselor agricole pana in pragul interesului fermierului roman


Daea: Voi sustine Legea privind comercializarea produselor agricole pana in pragul interesului fermierului roman
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat ca va sustine Legea privind comercializarea produselor agricole "pana in pragul interesului fermierului roman", confirmand, totodata, ca in cel mult doua luni se vor modifica toate articolele din lege care ridica probleme Comisiei Europene.

"Respectam procedurile, avem doua luni sa ne punem la punct cu informatiile si sa raspundem la intrebarile pe care ni le pun cei de la Comisie. In Parlamentul Romaniei, cele doua comisii de specialitate care au primit aceste observatii ale Uniunii Europene deja proceseaza la modificarea actului. In momentul in care intram in dialog cu Comisia Europeana, vom vedea despre ce este vorba. Poate de trei articole, pot aparea insa si altele, dar, in ambalajul discutiilor pe care le purtam cu Comisia, vom aduce argumente pentru a sustine pozitia fermierilor romani", a declarat Petre Daea.

 

Acesta a precizat ca motivul pentru care Legea 150 nu are norme de aplicare sta si in faptul ca se stia de anumite probleme "in radacina juridica" a actului normativ. "Legea nu are norme, pentru ca am stiut de aceste observatii. Legea nu poate sa porneasca, daca in radacina juridica exista observatii pe aceasta tema", a spus acesta.

 

Intrebat daca va modifica in lege definitia lantului scurt, un articol care a ridicat probleme Comisiei Europene, Daea a afirmat ca este vorba de anumite interpretari tehnice, iar acesta nu poate fi definit doar intr-un singur fel. "Se pune si problema lantului scurt, dar aici este vorba de interpretari tehnice pe care le pot face toti expertii din Romania si din UE (...) Lantul scurt nu este numai intr-un singur fel. El presupune si zona si distanta, presupune in acelasi timp si distantele de export, de comert, distanta de la producator pana la comerciant (...) Intr-un cuvant, vom fi in stare sa le explicam tuturor celor care au observatii vizavi de aceasta lege. Si noi, si ei, lucram ca sa ne intelegem pentru un obiectiv unic al Tarii Romanesti si al Uniunii Europene: este o piata unica si in ea trebuie sa intram toti", a subliniat el.

 

Ministrul Agriculturii a dat asigurari ca Romania nu va ajunge in situatia in care infringementul deschis de Comisia Europeana sa se concretizeze. "Citesc cu foarte mare atentie tot ce vine de la Comisie, observatiile pe care le face si care sunt indreptatite, dar analizez in acelasi timp, cu mare interes si cu forta pe care o avem ca institutie, modul in care fermierii romani au acces la aceste supermarketuri, motiv pentru care nu exista nicio ingrijorare pentru pasii pe care ii vom urma, astfel incat sa putem intelege si noi si cei de la UE ca suntem intr-un cuplaj comun, intr-un fagure economic si politic in care interesul comun trebuie sa primeze, atat al fermierilor, cat si al supermarketurilor. Am facut o evidenta pe care o solicitam mai demult si va pot spune ca, in Romania, sunt 1.680 de supermarketuri", a mentionat seful MADR.

 

Intrebat daca a votat Legea 150 in Parlament, Daea a raspuns: "Sigur ca am votat, pentru ca si acum inteleg foarte bine un interes legitim al fermierilor ca sa isi gaseasca spatiul necesar pentru a-si valorifica produsele pe care le realizeaza cu eforturi extraordinari de mari".

 

In context, Petre Daea a tinut sa precizeze ca va sustine aceasta lege "pana in pragul interesului fermierului roman".

 

Comisia Europeana (CE) a lansat proceduri de infringement impotriva Romaniei si Ungariei in privinta comertului cu amanuntul al produselor agricole si alimentare, a informat un comunicat de presa al Executivului comunitar. CE a decis miercuri sa trimita scrisori de somatie Romaniei si Ungariei pe motiv ca reglementarile lor nationale privind comertul cu amanuntul al produsele agricole si alimentare nu corespund legislatiei UE.

 

In Romania, se solicita marilor retaileri sa achizitioneze cel putin 51% din produsele agricole si alimentare de la producatorii locali, ceea ce provoaca temeri privind respectarea principiului liberei circulatii a bunurilor. Aceeasi lege cere retailerilor sa promoveze produsele de origine romana, restrictionand deciziile lor comerciale referitoare la ce produse sa fie plasate in oferta, ceea ce contrazice libertatea de stabilire (articolul 49 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene).

 

Conform reglementarilor UE, restrictionarea acestor libertati este permisa numai cand exista o necesitate justificata de protejare de prim rang a interesului public, cum ar fi sanatatea publica. Nici Ungaria si nici Romania nu au furnizat dovezi ca masurile adoptate pe plan national sunt justificate si proportionate. Autoritatile ungare si romane au doua luni la dispozitie pentru a raspunde argumentelor prezentate de CE.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri