29 noiembrie 2023
7.9 C
București

Declaraţia fiscală unică 212 va fi titlu executoriu. Fiscul ne va putea lua banii din conturi mult mai ușor

Experții CON-firm atrag atenția că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va putea executa silit mai repede contribuabilii, conform noii legislaţii, folosind informaţiile din Declaraţia fiscală unică.

Specialiștii arată că Declaraţia fiscală unică (Declaraţia 212) a fost recent introdusă în legislaţie pentru declararea, impozitarea şi taxarea veniturilor extrasalariale, iar o caracteristică a acesteia e că devine titlu executoriu atunci când se atinge scadenţa la obligaţiile de plată. Mai mult, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală foloseşte direct informaţiile din Declaraţia 212 pentru a soma neplătitorul, fără a mai fi necesară emiterea deciziilor de impunere, aşadar se poate ajunge mai repede la executarea silită.

Titlul de creanţă fiscală devine executoriu la data la care se împlineşte scadenţa sau termenul de plată prevăzut de lege. O decizie de impunere, de exemplu, e un titlul de creanţă fiscală. La fel o declaraţie fiscală. Faptul că se ajunge la scadenţă şi plata nu s-a realizat face ca acest titlu să fie folosit de ANAF pentru a executa silit contribuabilul, fără alte formalităţi. Nou introdusă în legislaţia fiscală, Declaraţia unică 212 este un astfel de document – titlu de creanţă fiscală – pe care ANAF îl poate folosi pentru a executa silit contribuabilii care nu au plătit la termen taxele la stat”, explică Agnes Ghiţă, expert fiscal în cadrul CON-firm.

Termenul de plată pentru sumele declarate în formularul 212 este data de 15 martie a anului următor realizării venitului. Până la acest termen, contribuabilii pot face plăţi în baza formularului depus la ANAF.

Odată depăşit termenul, ANAF poate să execute silit neplătitorii, folosindu-se de Declaraţia 212. Este de reţinut că executarea silită fiscală se face de către executorii ANAF şi nu de către executorii judecătoreşti – la care merge, de obicei, un privat care are de recuperat o creanţă. Pentru populaţie, Declaraţia 212 are şi un avantaj: contribuabilul va şti exact ce plăteşte. Declaraţia unică arată exact ce sume are de recuperat ANAF de la contribuabil, sume la care se adaugă apoi penalităţi şi dobânzi. Înainte, deciziile de impunere se emiteau uneori târziu, contribuabilul nu mai avea timp să înţeleagă ce-i cere ANAF şi de ce, iar apoi, când era executat silit, confuzia se adâncea şi mai mult„,precizează CON-firm.

Compania de consultanţă juridică şi financiară CON-firm are acţionariat 100% românesc, peste 25 de ani de activitate şi peste 5.000 de dosare gestionate cu succes, echipa sa fiind formată din avocaţi, consilieri juridici, practicieni în insolvenţă, experţi fiscali şi economişti.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Pixabay.com

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei