• EUR 4.6546 RON
  • USD 3.9306 RON
  • POUND 5.2287 RON
Bucuresti
o

Dictatura vs.democratie pe piata obligatiunilor. Unde se duc investitorii?


Dictatura vs.democratie pe piata obligatiunilor. Unde se duc investitorii?
Analistii Bloomberg suntin ca dictaturile sunt la mare cautare pe pietele de obligatiuni, in conditiile in care in ultimul an obligatiunile suverane emise de statele emergente cu un regim autocratic au avut, in medie, un randament de 15% comparativ cu un randament de doar 8,6% pentru obligatiunile emise de tarile in curs de dezvoltare considerate democratice.

Cu toate aspectele negative asociate cu un guvern autoritar, incalcarea drepturilor omului si limitarea dreptului de expresie, aceste regimuri pot fi profitabile pentru detinatorii de obligatiuni dispusi sa ignore incalcarea drepturilor omului in schimbul stabilitatii regimurilor autocratice.

 

Un exemplu in acest sens a fost oferit in data de 12 aprilie cand creditorii Venezuelei au avut de castigat de pe urma deciziei presedintelui Nicolas Maduro de a rambursa datorii de 2,5 miliarde de dolari chiar daca nu are bani pentru a plati importurile de produse alimentare. Cu doua zile inainte, El Salvador, o democratie pentru ultimul sfert de secol, a intrat in incapacitate de plata dupa ce o disputa dintre presedinte si partidul de opozitie a pus Guvernul in situatia de a nu putea efectua o plata de 29 de milioane de dolari catre un fond de pensii local.

 

"Intr-un regim autoritar, ramanerea la putere a Guvernului este mai importanta decat bunastarea populatiei. Avand in vedere ca incapacitatea de plata a unor obligatiuni creste riscul ca guvernul sa fie inlaturat, partidul la putere va face tot posibilul pentru a evita un astfel de eveniment", a declarat Victor Fu, director la Stifel Nicolaus & Co, noteaza Bloomberg.

 

 

In ultimul an, investitorii in obligatiunile suverane in dolari emise de Venezuela au beneficiat de randamente de 55%, comparativ cu un randament de 34% de pe urma obligatiunilor emise de Ghana, democratia cu cele mai mari randamente pe pietele de obligatiuni.

 

Potrivit analistilor, obligatiunile emise de 10 din cele 15 guverne considerate drept nedemocratice de Institutul Freedom House au adus investitorilor randamente de cel putin 10% in ultimele 12 luni, comparativ cu doar o treime din bondurile emise de statele emergente considerate drept democratice de Freedom House.

 

In cazul dictaturilor, investitorii au o perceptie mai buna cu privire la cine sunt factorii de decizie si cum se vor comporta in relatia cu detinatorii de obligatiuni, subliniaza Steve Hooker, manager la Newfleet Asset Management LLC.

 

In schimb, in cazul democratiilor, investitorii trebuie sa incerce sa inteleaga modul in care gandesc zecile de politicieni si birocrati care au un cuvant de spus la elaborarea politicilor. In plus, din cele sase state emergente care au intrat in incapacitate de plata in secolul 21 niciunul nu era considerat drept o autocratie de Freedom House.

 

Foto: Pixabay.com


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri