5 decembrie 2022
1.9 C
București

Alege meseria, diploma nu ține de foame!

De citit...

Alege meseria, pentru că diploma nu ține de foame! În România, facultatea este o modă , iar cei care aleg un alt drum decât cel universitar sunt priviți de societate ca fiind slabi. Realitățile din piața muncii ultimilor ani ne-au demonstrat însă că modul acesta de gândire nu este unul eficient. Diplomele nu au nicio putere în fața șomajului și nu te ajută să-ți găsești un job. Devine tot mai evident faptul că meseria este o „brățară de aur”. Poți avea o carieră frumoasă și fără diplome universitare, doar cu o calificare bună, căutată pe piață.

Lipsa de muncitori calificați se resimte în multe industrii fiind generată de un cumul de factori precum reducerea/dispariția școlilor profesionale, lărgirea accesului la formarea universitară, deschiderea granițelor și accesul la locuri de muncă în străinătate. În același timp volumul mare de absolvenți de universitate a dus către un alt efect astfel încât numărul celor care profesează în domeniul pentru care s-au pregătit în facultate este redus. Este cert faptul că angajatorii au nevoie de personal calificat și se confruntă cu dificultăți în a putea acoperi aceste nevoi, atât ca urmare a faptului că piața forței de muncă nu oferă un număr suficient de mare de muncitori calificați, cât și a faptului că o parte dintre aceștia nu corespund exigențelor profesionale ale companiilor”, explică Gabriel Gătejoiu, Business Development Manager Professional.

Calificări cu „greutate”

Domeniile cu cea mai mare cerere de meserii sunt construcțiile, industriile auto, textilă, extractivă în domeniul petrol&gaze, industria prelucrătoare și transporturile.

Eugenia Dabu, Employer Branding Specialist, atrage atenția că angajatorii ajung să aibă mari probleme din cauza deficitului de personal calificat. “Pozițiile de tipul tâmplari, eletricieni, frezori, strungari, mecanici reprezintă nevoile angajatorilor români. Pool-ul de candidați specializat în astfel de meserii este adesea foarte limitat, motivele fiind simple: tot mai mulți tineri aleg o facultate cu obiectivul de a se angaja mult mai ușor, alături de faptul că mulți români meseriași aleg locuri în munca în străinătate. Lipsa muncitorilor calificați duce la angajarea unor candidați nepregătiți, care fie nu fac față cerințelor, fie au nevoie de un timp îndelungat până să devină 100% productivi. De asemenea, imaginea învățământului profesional a influențat considerabil crearea acestui gol în piața muncii”, precizează specialistul.

Este cât se poate de evident faptul că piața muncii este saturată de absolvenți de facultate care nu-și găsesc un loc de muncă.

Maria Stoenescu, HR Specialist, susține că s-a ajuns aici și din cauza faptului că mulți dintre acești absolvenți “au obținut diploma respectivă doar de dragul ramei în care este pusă. Piața își caută un echilibru între meseriași și specialiști, la fel și companiile care au în componență cele două sectoare căci întâmpină dificultăți în a găsi oamenii potriviti din ambele categorii : cei din prima sunt foarte puțini, cei din a două sunt greu de ales. Toate domeniile care au producție au nevoie de acești oameni. Un sector aparte este cel al meșteșugurilor tradiționale care poate fi de asemenea alăturat acestei categorii. Fie că ne referim la tâmplari și cojocari, fie la zugravi, electricieniț instalatori, mecanici, sudori, și nu numai, piața și economia au nevoie de oameni buni și dedicați„.

Meseriașii atrag investițiile

Decizia României de a desființa școlile profesionale pe care le avea înainte de 1989 nu a fost una benefică pentru economia noastră. Generațiile de meseriași formate în perioada comunistă se apropie de momentul pensionării, iar în urma lor rămâne un gol imens, pe care câteva școli de profesionale înființate de multinaționale încearcă să-l umple. Multe dintre investițiile pe care țara noastră le-a atras s-au datorat tocmai faptului că firmele au găsit aici un bazin de mână de lucru calificată.

Companiile din domeniul auto au ales locații mai puțin exploatate tocmai pentru a-și asigura un target de potențiali angajati. Pentru aceștia se fac eforturi logistice și de instruire astfel încât targetele de producție să fie atinse (mașini navetă care să aducă angajații de la zeci de km și traininguri pe mașini și utilaje de nouă generație)”, spune Irina Pințoi, Managing Partner Talentor.

Specialiștii în resurse umane consideră că sistemul de învățămant trebuie să fie asemeni unui organism viu: flexibil și mereu atent la ce se întâmplă în jur.”Acesta trebuie să răspundă nevoilor economiei și să își adapteze programa și calificările conform semnalelor primite din piață. Întâlnim numeroși absolvenți ai unor facultăți ce produc mult mai mulți absolvenți decât capacitatea de absorbtie a economiei, iar în extrema cealaltă avem clienți ce nu găsesc specialiști absolvenți de studii conforme domeniului lor de activitate. Economia nu poate funcționa fără una din categoriile de angajați (gulere albe, albastre) și fiecare este o rotiță în întregul mecanism”, arată Irina Pințoi.

La rândul său, Maria Stoenescu este de părere că cele două categorii profesionale “trebuie să fie în armonie pentru a face ca o companie și mai departe economia să prospere. Nu este una mai importantă ca cealaltă. Fără doar și poate. Indiferent de diplomă sau specialitate, oricine poate avea o carieră de succes, dezvoltarea personală și profesională nu este îngrădită de culoarea « gulerului » ci poate doar de propria persoană„.

Avem nevoie de școli profesionale

Nevoia de personal calificat a obligat firmele să ia măsuri pentru umplerea acestor goluri.”Tot mai multe companii se implică în formarea tinerilor și sprijină autoritățile locale prin oferirea de cursuri de calificare. Mai multe studii indică faptul că industriile care au dus la creșterea economică sunt adesea și cele mai interesate să califice angajați. De altfel, nevoia de meseriași în România este un aspect discutat și de europarlementari, existând o serie de inițiative și proiecte care să îndrume, în primul rând, tinerii către o meserie și nu o diplomă, și mai departe, să susțină în mod real parteneriatul dintre învățământul vocațional și mediul de business. România are nevoie de școli de meserii, dar mai mult de atat are nevoie de repoziționarea învățământului vocațional în fața tinerilor și îndrumarea/informarea acestora corespunzător”, explică Eugenia Dabu.

Chiar dacă la o primă vedere, o afacere în mod singular și independent poate funcționa doar din munca „gulerelor albe”, în realitate business-urile sunt dependente unele de altele.” Dacă ne gândim le afacerile din domeniul serviciilor, mai precis vânzările sau marketing-ul, nu ar putea exista în lipsa afacerilor din sfera producției de asemenea, chiar dacă desfășori o activitate din sfera serviciilor tot ai nevoie de muncitori calificați pentru întreținerea clădirii/spațiului de lucru.Dezvoltarea societății informaționale a determinat și determină o majorare a procentului “gulerelor albe” însă nu putem vorbi de o tehnologizare și informatizare a tuturor segmentelor /activităților astfel încât să dispară nevoia de muncitori calificați într-un timp scurt”, susține Gabriel Gătejoiu.

„Gulerele albe” au nevoie de „gulere albastre”

Educația este foarte importantă. Majoritatea cursurile prezente pe piață sunt însă de reconversie profesională. Sunt și ele utile. Într-o măsură mai mare este nevoie de școli profesionale și de rebranduirea acestora: școala profesională nu mai trebuie abordată ca ultima șansă pentru cei care nu au reușit să între la un liceu pe criteriu de medie, ci promovate ca o șansă de a învăța într-un cadru oficial o meserie, de a duce la un alt nivel un hobby dacă nu te regăsești în rândul celor cărora le place literatura, informatica sau chimia/ biologia„- Maria Stoenescu.

Țările la al căror model ne uităm admirativ au un sistem de ucenicie foarte bine dezvoltat ce îl preia pe tânăr de la 16 ani și îl canalizează pe un tunel ce va face din acesta profesionistul de mâine. Acest “tunel” se adresează atât celor ce își doresc o carieră profesională practică, cât și viitoarelor gulere albe. În Elveția, de exemplu unii, VP din domeniul bancar sunt foști beneficiari ai sistemului de ucenicie, care ulterior s-au perfecționat prin absolvirea unor facultăți de prestigiu. Trebuie făcută distincția între un meseriaș și un muncitor necalificat. Meseriașul are toate șansele să exceleze în domeniul său de activitate și să egaleze în organigramă gulerele albe”- Irina Pințoi.

Raportat la nevoile angajatorilor și la statusul meseriașilor în piața muncii, în mod cert, cel cu o meserie, are mai multe șanse să identifice un loc de muncă și acesta să fie sigur. Rațiunea este simplă: numărul de candidați în piață este limitat, ergo identificarea unui candidat foarte bun va fi un motiv de bucurie pentru angajator, care va alege să îl formeze și să îl rețină în companie cât mai mult timp, această situație influențând pozitiv productivitatea, dar și transferul de meserie către cei mai noi.Numărul de candidați cu diplome este considerabil mai mare, iar aici provocarea unui angajator este adesea procesarea unui număr mare de aplicanți și selecția celor mai buni„-Eugenia Dabu.

Cred că este dificil de estimat o proporție însă aprecierea siguranței unui loc de muncă trebuie să țină cont dacă acea profesie (indiferent că ține de stăpânirea unei meserii care necesită calificare sau studii universitare) este cerută, are utilitate și continuitate pe un anumit interval de timp pe piața forței de muncă. În plus, seriozitatea, nivelul de implicare, stăpânirea exercitării acelei meserii la un nivel de performață crescut contribuie definitoriu la stabilitatea pe un post indiferent dacă vorbim de o meserie calificată sau de o profesie care are la bază studii universitare”- Gabriel Gătejoiu.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Pixabay.com
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img