• EUR 4.6551 RON
  • USD 3.9650 RON
  • POUND 5.2461 RON
Bucuresti
o

Terapie cu muzică pop. Persoanele cu leziuni cerebrale ar putea să își recupereze amintirile


Terapie cu muzică pop. Persoanele cu leziuni cerebrale ar putea să își recupereze amintirile
Pacienții cu leziuni cerebrale severe pot fi ajutați să își recupereze amintirile, utilizând muzica pop. Două cercetatoare din Australia și Franța au efectuat în premieră un studiu în care au utilizat melodii pop.

Amee Baird, de la Universitatea Newcastle din Australia, și Severine Samson, de la Universitatea Lille din Franța, au pus cinci pacienți cu leziuni cerebrale de durată să asculte înregistrări ale mai multor melodii pop. Cântecele, pe care pacienții le preferaseră de-a lungul vieții, au fost ascultate și de cinci subiecți de control, fără leziuni cerebrale.

 

Toți participanții la experiment au fost rugați să noteze cât de familiari erau cu un anume cântec, dacă le-a plăcut și ce amintiri evocă fiecărui subiect în parte. Pacienții cu leziuni cerebrale și-au amintit același număr de lucruri ca și persoanele care nu prezentau aceste leziuni, când au ascultat o melodie cunoscută lor.Doar un pacient din patru și-a amintit lucruri care nu aveau legătură cu muzica, iar cântecele care evocau o amintire anume au fost mai familiare și mai plăcute decât celelalte.

 

Muzica este un stimul eficient pentru suscitarea amintirilor din propria viață și ar putea avea efecte benefice în recuperarea după amnezia autobiografică, susțin Amee Baird și Severine Samson. Ele spera că, într-o bună zi, vor putea înțelege "mecanismele ce stau la baza efectului de stimulare a memoriei pe care îl are muzica".


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri