• EUR 4.5975 RON
  • USD 3.8945 RON
  • POUND 5.1203 RON
Bucuresti
o

SCANDALUL ouălor contaminate: Numele României este vehiculat ca furnizor de fipronil


SCANDALUL ouălor contaminate: Numele României este vehiculat ca furnizor de fipronil
Declanșat de câteva zile, scandalul ouălor contaminate continuă, extinzându-se în mai multe țări din Europa. Mai mult, presa internațională indică România ca fiind furnizor de fipronil. În mai multe articole se notează că societatea belgiană Poultry-Vision, cea care a vândut insecticid către ferma olandeză Chickfriends, a achiziționat cantități mari de fipronil din România.

Între timp însă autoritățile din Belgia și Olanda au intensificat anchetele privind frauda aflată la originea contaminării a milioane de ouă cu insecticidul fipronil în Europa.

 

În Olanda, doi șefi ai ''întreprinderii care a utilizat probabil produsul în fermele avicole'' au fost arestați, potrivit Parchetului, care nu dezvăluie numele persoanelor reținute. Conform presei olandeze, este vorba despre compania ChickFriend, acuzată și de fermierii afectați.

 

În Belgia, 11 percheziții au fost întreprinse ''în toată țara'', în cadrul anchetei care vizează acum 26 de persoane și companii suspectate, a precizat Parchetul din Anvers (nord). Această instituție precizează că ''aproape 6.000 de litri de produse interzise'' - de fipronil, potrivit presei-, au fost confiscate în iulie de la o societate belgiană. Justiția nu a precizat societatea, dar ea este identificată ca distribuitor de produse sanitare pentru ferma Poultry-Vision, la originea scandalului cu ChickFriend, potrivit mass-media.

 

 

Șeful fermei Poultry-Vision a fost ''audiat'' în iulie, apoi ''eliberat sub condiții stricte'', precizează Parchetul. ''Parchetul ține să sublinieze că ia faptele foarte în serios, având în vedere gravitatea, amploarea, caracterul organizat și contextul lor internațional'', a indicat Parchetul din Anvers într-un comunicat, scrie AGERPRES. ''Adăugarea de produse interzise la produse utilizate în industria alimentară din lăcomie pune în pericol securitatea alimentară și scade încrederea consumatorului'', a insistat Parchetul.

 

Aceste operațiuni intervin în timp ce criza privind ouăle contaminate continuă să preocupe autoritățile sanitare din Europa, chiar dacă riscurile pentru sănătatea consumatorului sunt apriori limitate. În cauză este utilizarea fipronilului - o substanță antiparazitară strict interzisă în crescătoriile de păsări - de către societăți de dezinfecție care intervin în exploatațiile agricole din Olanda, Belgia și Germania.

 

De când Belgia i-a alertat pe partenerii săi europeni, pe 20 iulie, zeci de crescătorii de păsări au fost blocate și milioane de ouă au fost retrase din supermarketuri din opt țări europene cu titlu preventiv sau pentru că nivelurile lor de contaminare depășeau pragurile stabilite prin reglementări. Joi, circa 160 de crescătorii erau încă blocate în Olanda și 50 în Belgia.

 

În afară de țările de origine, cinci țări au anunțat că le-au fost livrate ouă contaminate. Marea Britanie, care până acum afirma că a fost afectată doar marginal, a anunțat joi că 700.000 de ouă contaminate au fost importate pentru a fi folosite în fabricarea de produse alimentare. În Luxemburg, distribuitorul Aldi a trebuit să retragă ceea ce rămăsese din două loturi de ouă - din care unul prezenta un conținut de fipronil ce le făcea improprii consumului de către copiii de vârste mici-, în timp ce rețeaua de distribuție Cactus a descoperit, la o analiză de rutină, ouă contaminate în oferta sa. Ca și în Franța, sunt de asemenea afectate întreprinderi de prelucrare din Luxemburg.

 

Miercuri, ministrul belgian al agriculturii, Denis Ducarme, a acuzat Olanda că a tratat cu lejeritate informațiile referitoare la prezența fipronilului în fermele din Belgia, unul dintre cei mai mari exportatori de ouă din lume și care are aproape 50 de milioane de găini ouătoare pe teritoriul său. Potrivit lui Ducarme, autoritățile olandeze ar fi primit însă din noiembrie 2016 un semnal în acest sens, dar ele nu l-au luat în seamă, ceea ce Olanda contestă.

 

Produse din Germania au fost oprite de la consum de inspectorii români

 

Inspectorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș au sechestrat miercuri, în acțiunilor specifice de control, o cantitate de 1.000 de kg de gălbenuș de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania. Acțiune a fost realizată conform alertei din Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje - SRAAF.

 

Lotul respectiv a fost reținut în depozitul unității unde fusese distribuit, nicio cantitate din acest produs nu a ajuns la comercializare. Cele 1.000 de kg vor fi neutralizate prin incinerare.

 

 

Reprezentanții Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor precizează că toate structurile teritoriale județene sunt în alertă pentru a acționa în cel mai scurt timp, în cazul în care se vor primi noi notificări privind ouăle contaminate cu Fipronil.

 

Comisia Europeană a transmis tuturor Statelor Membre următoarea recomandare:"Este necesar ca toate statele membre să fie vigilente în ceea ce privește produsele utilizate pentru controlul acarianului roșu în unitățile de păsări pentru a se asigura că nu au loc tratamente cu substanțe neautorizate".

 

Între ANSVSA și reprezentații asociațiilor crescătorilor de păsări din România există un permanent schimb de informații privind evoluția, la nivel european, a situației ouălor contaminate cu Fipronil, se mai menționează în comunicat. "Menționăm că, în acest sens, ANSVSA desfășoară, deja, activități de control, în mod randomizat, în fermele avicole din țară. ANSVSA monitorizează atent această situație și va informa permanent cu privire la noi elemente apărute în contextul alertei europene legate de ouăle contaminate cu Fipronil", subliniază reprezentanții instituției.

 

Foto:Pixabay.com


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri