• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

Planeta se confruntă cu o CRIZĂ nutrițională


Planeta se confruntă cu o CRIZĂ nutrițională
Global Nutrition Report 2017 scoate în evidență o criză de proporții cu care se confruntă în acest moment omonirea. Cercetarea relevă faptul că aproape toate țările au de suferit din cauza problemelor nutriționale grave, fie din cauza supraalimentației, ce conduce la obezitate, fie ca urmare a hranei insuficiente, ceea ce duce la subnutriție.

Analiza a inclus date prelevate din 140 de țări, iar autorii au declarat că problemele nutriționale ''înfrânează dezvoltarea umană în ansamblul său'' și au făcut un apel prin care au cerut o modificare considerabilă a reacției pe care societatea globală o are față de această amenințare la adresa sănătății mondiale.

În acest raport se subliniază faptul că în ciuda faptului că rata malnutriției la nivel global a scăzut, această tendință nu este îndeajuns de rapidă pentru a atinge țelul stabilit la nivel internațional în cadrul programului ''Sustainable Development Goal'' (SDG), al cărui scop este eradicarea tuturor formelor de malnutriție până în anul 2030.

Peste 155 de milioane de copii sub cinci ani sunt subdezvoltați, având au o talie mai mică decât cea normală pentru vârsta lor din cauza privării de alimente, iar 52 de milioane au o greutate mai mică în comparație cu cea normală pentru talia lor, conform acestui raport.

La polul opus, supraalimentația afectează în mod sever persoanele de toate vârstele din lumea întreagă. Conform raportului, două miliarde de persoane dintre cele circa șapte miliarde din lume sunt în prezent supraponderale sau obeze. În America de Nord, o treime dintre bărbați și femei suferă de obezitate. De asemenea, la nivel global, cel puțin 41 de milioane de copii cu vârste de sub cinci ani sunt supraponderali; numai în Africa circa 10 milioane de copii sunt în prezent clasificați drept supraponderali.

''În istorie, anemia maternală și subnutriția infantilă au fost văzute ca probleme separate de obezitate și de afecțiunile netransmisibile. Realitatea este că acestea sunt strâns conectate și determinate de inegalitățile prezente peste tot în lume. De aceea guvernele (...) trebuie să le abordeze în mod holistic, nu ca pe niște probleme distincte'', a declarat Jessica Fanzo, profesoară la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite, unul dintre autorii Global Nutrition Report.

Fondurile primite de la donatori au crescut cu doar 2% și au ajuns la 867 de milioane de dolari în 2015, potrivit raportului. În concluziile acestuia se arată că finanțarea trebuie să fie ''supraaccelarată'', fiind necesară triplarea contribuțiilor la nivel global în domeniul nutriției, pentru ca acestea să ajungă la 70 de miliarde de dolari în următorii 10 ani.

Global Nutrition Report este o analiză anuală produsă în mod independent cu privire la nutriția la nivel mondial. Acesta monitorizează progresele făcute în ceea ce privește unele ținte stabilite de statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății, precum nutriția maternală, a bebelușilor și a copiilor mici ori evoluția bolilor cronice asociate alimentației.

Foto:Pixabay.com


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri