• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

Nopțile nedormite afectează creierul


Nopțile nedormite afectează creierul
Un studiu prezentat de cercetătorii suedezi arată cu mai multă claritate efectele nocive pe care le are o noapte albă - adică nedormită - asupra creierului.

Specialiștii în neurologie de la Universitatea din Uppsala au analizat sânge prelevat dimineața de la 15 bărbați tineri, cu o stare generală bună de sănătate, dintre care unii dormiseră peste noapte opt ore, iar ceilalți deloc. La aceștia din urmă, s-a constatat o creștere cu circa 20% a concentrației a două molecule, enolază specifică neuronală și proteina S-100B.

Or, "numărul acestor molecule crește de regulă în sânge când apar leziuni cerebrale", a notat într-un comunicat coordonatorul studiului, Christian Benedict. Cu alte cuvinte, "privarea de somn poate favoriza procesele de neurodegenerescență", iar "o noapte cu un somn bun poate fi de importanță critică pentru menținerea sănătății creierului", a adaugăt cercetatorul suedez.

Studiul vine după ce un altul publicat, în octombrie 2013 în revista americană Science, a conchis că somnul accelerează eliminarea toxinelor de la nivelul creierului, inclusiv a beta-amiloidului, care, prin acumulare, favorizează dezvoltarea bolii Alzheimer, conform cercetătorilor de la Universitatea Rochester.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri