• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

Examenul de rezidențiat: 6.817 candidați vor concura pe 3.524 de locuri


Examenul de rezidențiat: 6.817 candidați vor concura pe 3.524 de locuri
Ministerul Sănătăţii va organiza duminică, 19 noiembrie , concursul de Rezidențiat pentru domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, sesiunea 2017. La fel ca în anii trecuți, concursul se va desfășura, decentralizat, în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

În sesiunea din 2017, cei 6.817 candidați, absolvenţi ai universităţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie, vor putea concura pe un număr de 3.565 locuri și posturi pentru medicină, 258 locuri pentru medicină dentară şi 136 locuri și posturi pentru farmacie. Anul acesta, numărul locurilor și posturilor de la domeniul medicină a fost suplimentat cu 95. Numărul locurilor si posturilor a fost stabilit în funcție de cifra de școlarizare, capacitatea de pregătire a centrelor universitare și solicitările unităților sanitare.

În București, de exemplu, la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Carol Davila sunt 2.537 de concurenți care vor susține examenul aici. Datele instituției de învățământ arată că s-au înscris 1.888 de candidați la medicină, 483 la medicină dentară și 166 la farmacie. În ceea ce privește organizarea și desfășurarea concursului din București, vor fi puse la dispoziție 44 de săli ce au fost repartizate în incinta Facultății de Medicină (bd-ul Eroilor Sanitari, nr. 8), Spitalul Universitar, în incinta Facultății de Farmacie (str. Traian Vuia, nr.6), precum și la Universitatea Româno-Americană (bd-ul Expoziției, nr. 1B).

2.537 de concurențin susțin Rezidențiatul la UMF Carol Davila

La nivel național, dintre cele 3.524 de locuri scoase la concurs, 3.137 au fost repartizate domeniului medicină (762 București), 258 domeniului medicină dentară (45 București) și 129 domeniului farmacie (34 București).

Candidaților li se va permite intrarea în sălile de concurs de la ora 8.30, iar subiectele vor fi deschise la ora 10.00. Examenul constă într-un test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pe o durată de 4 ore. După o pauză de 15 minute, va începe corectura în săli, iar pentru a depune contestații, candidații vor avea la dispoziție 24 de ore. Acestea pot viza întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea concursului. Răspunsul contestațiilor se va da în 48 de ore de la depunerea acestora.

Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, dintre care 50 de tip complement simplu și 150 de tip complement multiplu. Totodată, ocuparea locurilor în cele 67 de specialități se va face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Afișarea rezultatelor se va face numai după semnarea ordinului Ministerului Sănătății de confirmare a rezultatelor.

Și anul acesta, pentru a putea participa la concurs, candidații au achitat o taxă de 360 lei, ca în 2016, fiind stabilită prin ordin al ministrului Sănătății. Cel mult 85% din sumele încasate vor fi repartizate universităților de profil.

Ministerul Sănătăţii a publicat în revista de specialitate Viaţa Medicală şi pe site-ul http://www.ms.ro, secțiunea Rezidențiat, toate amănutele privind tematica de concurs, bibliografia aferentă, numărul locurilor şi posturilor, metodologia și condițiile de participare.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri