• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

Dr.Călin Bumbuluţ este noul președinte al Uniunii Europene a Medicilor de Familie


Dr.Călin Bumbuluţ este noul președinte al Uniunii Europene a Medicilor de Familie
Dr. Călin Bumbuluţ, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România, a fost ales preşedinte al Uniunii Europene a Medicilor de Familie (UEMO) - organizaţie internaţională, neguvernamentală şi independentă a medicilor generalişti, care cuprinde peste 400.000 de medici de familie din Europa.

"Pentru preşedinţia UEMO au candidat Austria şi România, cea din urmă fiind aleasă cu majoritate absolută pentru mandatul 2019 - 2022. Astfel că în funcţia de preşedinte al Uniunii Europene a Medicilor de Familie a fost ales dr. Călin Bumbuluţ, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România. Din echipa acestuia mai fac parte dr. Marcela Vidican, medic primar Medicina familiei, fost vicepreşedinte al CMR, în funcţia de trezorier, şi dr. Gindrovel Gheorghe Dumitra, medic primar Medicina familiei, membru EURACT şi membru EURIPA International Advisory Board, în funcţia de secretar general", se arată într-un comunicat al CMR.

Înfiinţată la Paris în 1967, UEMO apară rolul medicilor de familie în sistemul de sănătate şi promovează interesele etice, ştiinţifice, profesionale, sociale şi economice ale medicilor generalişti europeni.

Adunarea Generală a UEMO a avut loc la sfârşitul lunii octombrie, la Paris, şi a marcat cea de a 50-a aniversare a organizaţiei. Printre subiectele abordate a fost cel referitor la epidemia de rujeolă, evidenţiat de unul din invitaţi - dr. Isabel de la Mata, consilier principal pentru sănătate şi gestionarea crizelor din cadrul Comisiei Europene. "În România, precum şi în multe alte ţări europene, asistăm la o creştere a morbidităţii şi mortalităţii cauzată de scăderea ratei de administrare a vaccinurilor, precum şi de lipsa unei legislaţii care să realizeze un echilibru între protecţia colectivă împotriva bolilor transmisibile şi libertatea individuală, prin care vaccinarea să nu fie privită doar ca un drept al persoanei, dar şi ca o problemă de interes public", precizează CMR.

De asemenea, s-a discutat şi despre importanţa recunoaşterii specialităţii medicinei de familie la nivel european, poziţie susţinută şi de dr. Jacques de Haller, preşedinte al Comitetului Permanent al Medicilor Europeni (CPME), care a declarat că va sprijini orice acţiune a UEMO în acest sens. "UEMO deţine preşedinţia grupului EUnetHTA al Comisiei Europene pentru Evaluarea Tehnologiilor Medicale (HTA - Health Technology Assessment), un subiect de maxim interes pentru România, care împreună cu Grecia sunt singurele ţări UE care nu au un sistem naţional pentru HTA. UEMO în urmărirea interesului său în domeniul siguranţei pacienţilor a adoptat o declaraţie de susţinere a medicilor de familie români, oferind sprijinul său deplin medicilor de familie din România şi aşteptând cu interes o soluţie de o mai bună reglementare a asistenţei medicale, pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi o mai bună finanţare a sistemului de sănătate", precizează comunicatul CMR.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri