• EUR 4.6573 RON
  • USD 3.8067 RON
  • POUND 5.2524 RON
Bucuresti
o
 

Dr. Viorel Cotea, medicul moldovean care desenează chipuri


Dr. Viorel Cotea, medicul moldovean care desenează chipuri
Dr. Viorel Cotea este primul medic chirurg estetician din Republica Moldova. Și-a început cariera “la stat”, activând în sistemul public de sănătate din această țară încă din perioada în care Republica Moldova făcea partea din URSS.După dezmembrarea Uniunii Sovietice a decis să se tranfere în sistemul privat, într-o clinică din Chișinău.

În timp, a realizat că își dorește să pună bazele propriului business, așa că a hotărât, în urmă cu șapte ani, să deschidă clinica pe care o coordonează și astăzi.

Într-un interviu pentru Ordinea Zilei, dr. Viorel Cotea vorbește despre motivele pentru care a ales să rămână acasă, la Chișinău, dar și despre profesia pe care o practică de 33 de ani, despre provocările zilnice de care se lovește atunci când "desenează chipuri".

Chiar dacă putea să-și practice meseria în orice colț al lumii, medicul moldovean a ales Republica Moldova. “Chișinăul se află la confluența drumurilor, între Est și Vest. De aceea, am ales să rămân acasă. Aici vin și revin oamenii frumoși, la care vârsta își spune 'cuvântul', de oriunde s-ar afla, în lumea largă. În 33 de ani de activitate, mi-am creat metode proprii operatorii, know-how, pentru unele dețin inclusiv brevete de invenție. De aceea, lucrul, întotdeauna, îmi aduce ceva nou, chiar și această întâlnire cu dumneavoastră”, punctează medicul.

Care au fost motivele pentru care ați ales să profesați chirurgia estetică?

Despre profesie, pot spune că aceasta m-a ”ales” pe mine. Era nevoie de un medic specialist chirurg cosmetolog (așa se numea în trecut chirurgia estetică) în R. Moldova și Guvernul , în anul 1987, m-a ales pe mine. Am urmat cursuri de specializare la Moscova, după absolvirea Facultății de medicină ”Nicolae Testemițanu” din Chișinău, cu specializarea chirurgie maxilo-facială. Și astfel am devenit primul specialist în domeniu. Astfel, chirurgia frumuseții de la A la Z am învățat-o în Rusia de la cei mai mari specialiști ai lumii. Am revenit la Chișinău și a doua zi mi s-a dat bisturiul și am operat. Mare mi-a fost surprinderea să văd chiar în acest an o pacientă operată printre primii în R. Moldova. Solicita o intervenție care să corecteze ridurile faciale.

Vă mai amintiți cum a decurs prima operație la care ați participat?

Dificil. Nu era nimeni alături, niciun profesor. Eram singur. Doar eu și instrumentele chirurgicale. Mă asistau anestezistul și asistenta medicală. Iar ei, având propriile emoții și trăiri interioare, așteptau ca eu să hotărăsc ce trebuie să fac, pentru ca operația să fie o reușită pentru noi și să coincidă, totodată, cu așteptările pacientului. În acea vreme, la acest serviciu aveau acces nomenclatura, actrițele sau actorii, într-un cuvânt persoanele privilegiate. Această medicină era totalmente de stat.

Pe mine mă fascina partea de creativitate. Pentru că întotdeuna am spus și spun că viziunea estetică trebuie să aparțină specialistului în domeniu. Există tipul de frumusețe clasică, unde vedem nasul acvilin, de exemplu, la care consider că nu trebuie să se intervină chirurgical. Eu de cele mai multe ori refuz să ”îndrept” nasurile, naturale fiind ideale. Intervin doar atunci când există și recomandare psihologică, respectiv motivul de a da încredere în sine prin noua înfățișare. În anul 1992, am fost invitat și în România, unde au fost efectuate primele operații de chirurgie estetică în sistem privat. 

Ce motive v-au împins către Facultatea de medicină? Cum v-ați ales specializarea?

Arborele genealogic. Mă consider norocos deoarece provin dintr-o familie de medici. Tată meu, dr. Valentin Cotea a fost 20 de ani directorul Spitalului de boli infecțioase ”Toma Ciorbă” din Chișinău. Le mulțumesc părinților și pe acestă cale. Am terminat Școala de Muzică din Chișinău și instrumentul ales a fost pianul. De aceea, consider și astăzi că pianul își spune ”amprenta” asupra unui om în sensul benefic pentru el însuși, dar și pentru societate. Pianul înseamnă ordine, disciplină, bun simț, erudiție. În cazul meu, pianul mi-a format ”mâinile” de viitor chirurg.

Cu ce se deosebește chirurgia estetică de alte ramuri medicale?

Chirurgia estetică este chirurgia frumuseții. Aici oamenii vin perfect sănătoși. Sunt efectuate investigații medicale de la A la Z. Inclusiv consultația psihologului este foarte importantă, pentru a știi ce așteptări au oamenii de la o astfel de intervenție chirurgicală. În peste 99 la sută din cazuri, după această intervenție, majoritatea pacienților devin mai încrezători, optimiști și șansele de reușită în ceea ce își propun sunt foarte mari. Foarte mulți nici nu doresc să vorbească despre faptul că au trecut pe la chirurgul estetician. Există chirurgia estetică laparoscopică, pe care o practicăm și noi. Sunt metode de înfrumusețare diferite. Dar chirurgia care implică utilizarea ”mâinilor” este numai una. Și se numește chirurgie estetică, chirurgia frumuseții sau frumusețea ”pe muchie de cuțit”, așa era cândva și o emisiune în România, dacă vă aduceți aminte, care apropo, era deosebit de interesantă.

Clinica Neogen, un business românesc deschis în Capitala Republicii Moldova

Cum s-a născut proiectul clinicii pe care o conduceți astăzi?

Să spun că am avut o viziune... Nu știu. Am dorit întotdeauna ca specialitatea de chirurgie estetică să existe strict pe segmentul frumuseții. Să nu vorbim despre chirurgia estetică care stă așezată alături de alte ramuri medicale într-o clinică interdisciplinară. Chirurgia estetică ocupă în viața unui om un culoar îngust. Și să nu uităm că aici omul vine și pleacă, de asemenea, sănătos. Acest proiect s-a ”născut” pentru pacient. Acesta să stea într-un astfel de loc unde să se simtă ”acasă”. Și de fiecare dată, la diferite vârste, când simte nevoia și sănătatea îi permite, să vină și să revină ”acasă”.

Clinica noastră nu este mare, avem două saloane și camera de reanimare. Nu mergem pe principiul ”primul venit, primul serivit”. Foarte mulți pacienți sunt refuzați pentru că nu există necesitate. Psihologul discută cu toți așteptările pe care le au după o astfel de intervenție chirurgicală. Mergem pe principiul informării.

Cărui tip de pacienți se adresează serviciile prestate de clinica pe care o conduceți?

Provin din toate mediile sociale. Oameni simpli sau vedete. Acești oameni caută liniște, siguranță și confidențialitate. De cele mai multe ori, nici nu doresc să povestească rudelor, apropiaților sau colegilor, că au apelat la serviciile de chirurgie estetică. Vin și pleacă în tăcere. Majoritatea femeilor trecute de 40 de ani au riduri de vârstă, de expresie. Sub curburile pielii se vede că persoana din fața mea, de la consultație, întotdeuna a fost frumoasă. Statistic vorbind la chirurgia estetică apelează întotdeuna persoanele care au fost frumoase și au nevoie, mai departe, de mici retușuri. Și vin din toate țările, inclusiv din România, Turcia, Franța, Italia, Marea Britanie, USA, Rusia. Unii pacienți solicită corecție după alte operații, dar în 99 la sută din cazuri refuz, pentru că nu intervin după o altă operație, anterioară. Din Italia vin foarte mulți bărbați care doresc lifting facial, de exemplu.

Care sunt cele mai mari provocări de care vă loviți zi de zi în profesia dumneavoastră?

Operațiile combinate. Două și chiar patru operații sub aceeași anestezie. Fețele pe care le consider ”artă”. Vizualizez și simt, chiar de la prima vedere, că voi avea un rezultat dorit. În caz contrar, comunic pacientului, chiar dacă acesta nu va fi bucuros. În contractele și acordurile adiționale informez pacientul din toate punctele de vedere. Merg pe principiul că este bine să știe. Primește toate informațiile sub semnătură. Inclusiv faptul că viziunea estetică aparține exclusiv medicului estetician, indiferent dacă se dorește asemănarea cu vreo actriță de cinema sau nasul ca în fotografia bunicii, cum se mai întâmplă, uneori. Tratăm pe fiecare cu seriozitate, chiar și momentele când se operează fiica și apoi aceasta își aduce mama, pe motivul simplu că nu mai seamănă cu ea. Cazuri interesante au fost. De exemplu mi s-au cerut două nasuri ”gemene”. Sau  au venit s[ se opereze soț și soție. Frecvent, se întâmplă să vină și câte două prietene, care să fie spitalizate în același timp. Interesantă a fost și o bătrânică de peste 80 de ani, care operată 30 de ani în urmă, dorea acum un lifting facial. I-am explicat frumos că, din păcate, vârsta își spune cuvântul și am fost nevoit să refuz numai din acest considerent, chiar dacă starea de sănătate era bună.

Cum ați caracteriza piața medicală din Republica Moldova? Mai este loc de investiții?

Există și aici spitale de pe vremea sovietică. Mamuți. Construcții uriașe. Ele nu sunt folosite la potențial maxim. Avem medicină privată. Și la Stat medicina este foarte bună deoarece medicii sunt oameni foarte bine pregătiți profesional. Școala de la Moscova este o școală foarte bună, ca și în cinematografie, de altfel. Medicii sunt dedicați trup și suflet profesiei lor. Poate nu au cele mai performante aparate, dar au cel mai de preț dar de la Dumnezeu – omenia și iubirea de oameni. Republica Moldova este o țară mică dar bogată în ”oameni” care din ”nimic” pot face ceva bun. Pot salva vieți. Pot aduce vieți. Pot reda vieți. România este la un pas distanță de Republica Moldova. Până la Iași facem doar două ore, chiar dacă sunt două vămi care ne despart. Cu toate acestea, oamenii circulă. Cei de aici merg la medicii de acolo și invers. Cred că fiecare om își alege medicul după sufletul lui. Între medic și pacient trebuie să fie o comuniune perfectă, încredere și stimă reciprocă. Dacă aceste ingrediente există, restul vine de la sine.

Ce măsuri ar trebui să ia statul moldovean pentru a încuraja investițiile în medicină?

Noi suntem un exemplu în acest sens. Clinica noastră este o activitate cu capital străin, respectiv din România. În primul rând trebuie să funcționeze legea. CNA-ul sau DNA-ul. Independeți. Echidistanți. Republica Moldova a reușit să schimbe legile, să scrie și să rescrie nenumărate proiecte de lege, după standarde europene și internaționale. Teoria este bună. La capitolul practică sunt probleme. De la teorie și până la punerea în practică este o cale lungă, dar posibilă. Acesta ar fi parcursul european de care Republica Moldova are nevoie – independență și practică. Și totul se poate completa cu încă o necesitate – oameni. Oameni și colaborare, în consens, pentru că evoluție înseamnă pace și armonie. Se spune că într-o țară dacă un singur om gândește pacea, atunci toți cetățenii ei o vor avea. Eu, unul, cel puțin, așa gândesc. Este un pas mic, dar un pas uriaș pentru omenire, așa cum a spus și Neil Armstrong când a pășit pe Lună. Dacă fiecare am gândi așa, totul ar fi minunat. Un singur gând, numai un gând!


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri