• EUR 4.6551 RON
  • USD 3.9650 RON
  • POUND 5.2461 RON
Bucuresti
o

BOMBELE din alimente!Îndulcitorii artificiali cresc riscul de îngrășare și boli cardiovasculare


BOMBELE din alimente!Îndulcitorii artificiali cresc riscul de îngrășare și boli cardiovasculare
Se știe deja că un consum ridicat de zahăr ne pune în pericol sănătatea, dar ce se întâmplă însă când apelăm la îndulcitori artificiali?

Un studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicilor Canadieni (CMAJ) atrage atenția că îndulcitorii artificiali ar putea fi asociați cu o creștere în greutate și o accentuare a riscului de obezitate, diabet, hipertensiune și boli cardiovasculare.

 

Date recente indică faptul că un consum de îndulcitori artificiali precum aspartam, sucraloză și stevia, din ce în ce mai răspândit, ar putea avea efecte negative asupra metabolismului, a microflorei intestinale și a apetitului.

 

Pentru o mai bună înțelegere a asocierii dintre consumul de îndulcitori artificiali și efectele negative pe termen lung asupra greutății corporale și a sănătății cardiovasculare, o echipă de oameni de știință de la Centrul pentru inovare în domeniul asistenței medicale George & Fay Yee, din cadrul Universității Manitoba, Canada, a realizat o analiză sistematică a 37 de studii la care au participat în total 400.000 de persoane pe o perioadă medie de 10 ani. Doar 7 dintre aceste cercetări au fost studii randomizate controlate (standardul principal în cercetarea clinică), la acestea participând 1.003 persoane care au fost monitorizate, în medie, timp de 6 luni.

 

Studiile nu au demonstrat un efect consistent al îndulcitorilor artificiali asupra pierderii din greutate, iar cercetările efectuate pe o perioadă mai lungă au subliniat o asociere între consumul de astfel de produse și o creștere relativă a riscului de îngrășare și de obezitate, de hipertensiune, diabet, boli cardiovasculare și alte probleme de sănătate.

 

 

''În ciuda faptului că milioane de persoane consumă în mod obișnuit îndulcitori artificiali, destul de puțini pacienți au fost incluși în studiile clinice ale acestor produse. Am descoperit că informațiile din cercetările clinice nu susțin în mod clar beneficiile scontate ale îndulcitorilor artificiali pentru controlul greutății'', a declarat doctor Ryan Zarychanski, profesor asistent la Facultatea de Științe Medicale Rady din cadrul universității amintite.

 

''Precauția este necesară până când vor fi pe deplin caracterizate efectele pe termen lung asupra sănătății ale îndulcitorilor artificiali'', a subliniat și doctor Meghan Azad, profesor asistent la aceeași facultate, autoarea unui a nou studiu care își dorește evaluarea influenței acestor produse asupra femeilor gravide și ale copiilor lor, a greutății, metabolismului și bacteriilor intestinale ale acestora.

 

Foto: Pixabay.com


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri