• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

Ajutor umanitar pentru Asociaţia Purtătorilor de Stome Cutanate din România


Ajutor umanitar pentru Asociaţia Purtătorilor de Stome Cutanate din România
Marți a sosit în România transport umanitar, din partea Asociaţiei Modeneze a Incontineţilor şi Stomizaţilor (AMIS) şi a Crucii Roşii Italiene, ce constă în materiale sanitare (saci colectori pentru stome cutanate, creme şi odorizante pentru îngrijirea stomelor, fotolii rulante, sterilizatoare şi alte materiale sanitare).

Valoarea totală a donaţiei se ridică la aproape un milion de euro, iar pentru transportul celor 25 de tone de materiale sanitare au fost necesare trei camioane şi un microbuz. Principalul beneficiar al donaţiei este Asociaţia Purtătorilor de Stome Cutanate din România (APSCR). Stomele cutanate sunt destinate pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale pentru cancer de colon, intestin subţire sau vezica urinară.

Casa Natională de Asigurări de Sănătate oferă, gratuit, pentru fiecare pacient care are colostomă, saci de colectare în valoare de 253 lei/lună, numai că apar şi situaţii în care aceştia nu ajung pentru întregul interval, iar bolnavul trebuie să-şi cumpere. De asemenea, cremele şi odorizantele folosite de către aceşti pacienţi nu au costuri de neglijat, aşa că orice donaţie este binevenită.

Dacă vorbim despre saci cu evacuare, această sumă acoperă doar opt bucăţi, cantitate insuficientă pentru o lună de zile. De aceea, donaţia făcută de AMIS este binevenită”, a explicat Marius Augustin Pop, preşedintele APSCR.

O altă problemă, în afară de consilierea psihologică, o constituie şi lipsa de asistenţi medicali specializaţi în stomaterapie, în special în provincie sau în zonele rurale. “Totuşi, în ultima vreme, s-au organizat cursuri şi a devenit mai facil pentru asistenţii medicali să se specializeze şi să devină stomaterapeuţi. La noi în spital, pacienţii beneficiază de consiliere după intervenţiile chirurgicale în care se practică aplicarea de stome. Îi învăţăm cum să-şi schimbe sacii de colectare şi cum să aibă grijă de igiena stomei”, a explicat asistent medical Ana Pascu, stomaterapeut la Spitalul Floreasca.

Dacă în alte ţări, aşa cum declară Stefano Piazza, preşedintele AMIS, “stomaterapeutul este cel care decide unde să aplice chirurgul stoma”, în România, rareori se întâmplă acest lucru, şi nu din rea voinţă.

Din păcate, numărul pacienţilor care necesită stomizare a crescut, iar majoritatea vin în urgenţă, în situaţii critice şi, cel mai adesea sunt băgaţi direct în sala de operaţie, aşa că nu mai este timp să se discute cu stomaterapeutul înainte de intervenţia chirurgicală”, spune dr. Gabriel Andrei, chirurg la Spitalul Floreasca. Poate nu s-ar ajunge la astfel de situaţii limită, cu operaţii de urgenţă, dacă ar exista în ţara noastră un program de screening pentru cancerul de colon şi alte forme de cancer.

Prezentă la eveniment, dr. Victoria Mihăescu, director de programe la Crucea Roşie Română, s-a declarat impresionată de sprijinul pe care italienii îl oferă stomizaţilor din ţara noastră. “Sper să încheiem un parteneriat între Crucea Roşie Română şi Crucea Roşie Italiană şi să sprijinim, pe viitor, la nivel central, astfel de acţiuni. Până acum aţi beneficiat doar de sprijinul unor organizaţii judeţene, pentru că la CRR acestea au autonomie şi pot să partenerieze independent cu cine doresc. În ceea ce priveşte consilierea pacienţilor stomizaţi, după ce au suportat intervenţiile chirurgicale, ei se pot adresa diverselor fundaţii pentru a beneficia de sfaturi şi ajutor privind îngrijirea stomelor. Şi, ce este foarte important, pacienţii pot face acest lucru gratuit, cu trimitere de la medicul de familie, pentru că multe ONG-uri se află în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a precizat dr. Mihăescu. Preşedintele Asociaţiei Modeneze a Incontinenţilor şi Stomizaţilor (AMIS), Stefano Piazza, este el însuşi pacient şi ştie din experienţă proprie ca nu este tocmai uşoară viaţa unui purtător de stomată cutanată.

De cinci ani Stefano Piazza face transporturi umanitare şi aduce în România materiale sanitare şi stome cutanate, iar în ultimii patru ani a beneficiat şi de sprijinul RIN Hotels. La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţi ai unei asociaţii de stomizaţi din Republica Moldova, “unde nevoia de ajutor este mult mai mare decât în România, statul lăsând pacienţii de izbelişte după externare”, aşa cum a precizat Isabella Grosu, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale (ASPIIR) şi membru al Asociaţiei Europene a Pacienţilor cu Boli Digestive Inflamatorii.

Stefano Piazza, preşedintele AMIS, a promis că, împreună cu reprezentanţii Crucii Roşii Italiene, se vor gândi la o soluţie, pentru a oferi ajutor, având în vedere că Republica Moldova nu este membră a Uniunii Europene şi este mai complicat.

Însă, şi până acum, AMIS a mai trimis ceva ajutoare în Republica Moldova, în mod indirect, dar cantităţile au fost insuficiente, comparativ cu nevoile pacienţilor.

În România există circa 50.000 de purtători de stome cutanate (ileostome- pentru intestinul subţire, colostome – pentru intestinul gros şi urostome – pentru vezica urinară).


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri