• EUR 4.6546 RON
  • USD 3.9306 RON
  • POUND 5.2287 RON
Bucuresti
o

Termenul pana la care pot fi platite retroactiv contributiile de asigurari sociale, prelungit de Guvern


Termenul pana la care pot fi platite retroactiv contributiile de asigurari sociale, prelungit de Guvern
Persoanele care n-au ajuns inca la varsta de pensionare vor putea sa-si plateasca retroactiv contributia de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, pana la 31 decembrie 2017.

Guvernul a prelungit printr-o Ordonanta de urgenta termenul pana la care se poate plati aceasta contributie. Plata contributiei de asigurari sociale se va efectua intr-o singura transa sau esalonat, pana la data mentionata, pentru o perioada de maxim 5 ani retroactiv, calculati de la data incheierii contractului de asigurare.

 

Masura a fost luata pentru a permite cat mai multor persoane sa realizeze stagii de cotizare in baza Legii nr. 186/2016, avand in vedere numeroasele solicitari din partea unor cetateni romani din tara si strainatate. Scopul masurii este evitarea de la excluderea sociala a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensia pentru limita de varsta din cadrul sistemului public de pensii.

 

Potrivit evidentelor Casei Nationale de Pensii Publice, pana la data de 10 aprilie 2017, un numar de aproximativ 13.300 de persoane au incheiat contracte de asigurari sociale pentru care s-au achitat aproximativ 79 milioane lei.

 

Persoanele interesate au avut, initial, termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii, respectiv pana la 27 aprilie, in care sa incheie un contract de asigurare sociala. In ceea ce priveste conditiile si procedura incheierii contractelor de asigurare, acestea raman nemodificate.

 

Foto: Pixabay. com


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri