• EUR 4.6551 RON
  • USD 3.9650 RON
  • POUND 5.2461 RON
Bucuresti
o

Schimbările climatice generează sărăcie. Peste 500 milioane de persoane sunt vulnerabile


Schimbările climatice generează sărăcie. Peste 500 milioane de persoane sunt vulnerabile
Banca Mondială trage un semnal de alarmă, avertizând că schimbările climatice ameninţă să genereze 100 de milioane de săraci în plus, la orizontul anului 2030, dacă nu se modifică tendinţele actuale, situaţie care "va genera mişcări considerabile de populaţie".

Directorul general al BM, Kristalina Georgieva, a declarat, într-un interviu publicat miercuri de cotidianul francez "Le Figaro", că, deşi încălzirea climatică afectează toată lumea, riscul este în mod particular important pentru ţările sărace, de aceea trebuie ajutate puternic şi imediat pentru a-şi adapta infrastructura şi a-şi dezvolta agricultura.

 

Georgieva explică faptul că există 500 milioane de persoane în situaţie "fragilă" (în special în Africa, dar şi în ţări precum Haiti, Irak, Siria sau Libia), atât din cauza vremii, cât şi a conflictelor armate, iar "aceste două fenomene sunt strâns relaţionate".

 

Ca exemplu, ea a subliniat că în Siria "generalizarea conflictului a coincis cu o secetă care a impulsionat plecarea populaţiei rurale la oraşe", iar în nordul Mali productivitatea redusă a solului, cu impactul negativ corespunzător, a favorizat instabilitatea politică.

 

În faţa acestor realităţi, consideră "foarte posibil" să crească numărul persoanelor delocalizate împotriva voinţei lor, care, conform ONU, este acum de 65 milioane, din care 21 milioane refugiaţi politic, ceea ce reprezintă un record istoric. Banca Mondială a alocat în ultimii ani 10 miliarde de dolari anual, în medie, luptei împotriva schimbărilor climatice. Începând din 2020, planurile sunt să aloce în jur de 28% din resursele sale financiare.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri