• EUR 4.5975 RON
  • USD 3.8945 RON
  • POUND 5.1203 RON
Bucuresti
o

Ploile torențiale înregistrate la nivel regional nu pot compensa seceta pedologică din culturile agricole


Ploile torențiale înregistrate la nivel regional nu pot compensa seceta pedologică din culturile agricole
Elena Mateescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a explicat ci precipitațiile cu caracter torențial înregistrate la nivel regional nu pot compensa în totalitate starea de secetă pedologică puternică și extremă pentru culturile aflate în vegetație pe profilul de sol 0-100 cm.

"Nu putem să excludem apariția fenomenelor meteorologice de instabilitate atmosferică accentuată. Precipitațiile cu caracter torențial, intensificările de vânt cu aspect de vijelie și căderile de grindină generează efecte mecanice asupra culturilor agricole și ne amintim ce s-a întâmplat în această vară, în special în partea de sud-vest și sud a României, când în luna iulie am avut cantități de peste 150 de litri pe metrul pătrat în mai puțin de 24 de ore, mai ales în Muntenia și Oltenia. Anul agricol a început cu o lună septembrie ploioasă, dar fenomenul de secetă pedologică a persistat în zona de sud, sud-est și est, din cauza precipitațiilor mai puține din vara anului 2016. Putem să avem două săptămâni fără precipitații și deja să simțim starea de secetă pedologică moderată, astfel încât vorbim despre aprovizionare satisfăcătoare și chiar începutul stării de secetă pedologică. Chiar și cantitățile de precipitații înregistrate ulterior, în lunile mai și iulie mai ales, și care au avut caracter regional, nu au putut să compenseze în totalitate starea de secetă pedologică puternică și extremă pentru culturile aflate în vegetație pe profilul de sol 0-100 cm, având în vedere deficitul anterior acumulat încă din iarnă", a subliniat Mateescu.

 

Specialistul ANM a adăugat faptul că România nu face excepție de la modelele privind schimbările climatice, iar în acest sens predomină suprafețe agricole cu regim biometric moderat secetos și secetos. "România nu face excepție de la modelele privind schimbările climatice. În prezent, ce s-a întâmplat în anul agricol curent, din punctul de vedere al evoluției regimului de temperaturi din țara noastră, este faptul că 19 ani consecutivi, începând din 1998 și până în prezent, s-au înregistrat abateri termice pozitive față de media climatologică multianuală, din care ultimii cinci ani consecutivi (2012 - 2016) cu abateri mai mari de 1,5 grade Celsius. Cu siguranță, și în anul 2017 evoluția temperaturilor medii lunare se va traduce prin abateri termice semnificative pozitive, atât în primăvară și mai ales în vară, fapt ce se va putea înscrie în seria celor mai călduroși ani din istoria măsurătorilor meteorologice, în țara noastră. Dobrogea rămâne regiunea cu cele mai mici cantități de precipitații. În România predomină suprafețe agricole cu regim biometric moderat secetos și secetos, respectiv sub 600 mm/an, respectiv cu 450 mm/an, ceea ce semnifică starea de secetă pedologică puternică. Sudul, sud-estul și estul României sunt zonele agricole cele mai secetoase", a afirmat Mateescu, notează AGERPRES.

 

Conform prognozei agrometeorologice, valabilă pentru perioada 10-16 august, în cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se vor înregistra în Banat, sudul Crișanei, sud-vestul, centrul și estul Olteniei, vestul și estul Maramureșului, nordul, izolat în centrul, estul și sud-vestul Moldovei, nordul Munteniei, sud-vestul, sudul, nordul și centrul Transilvaniei, sud-estul Dobrogei.

 

În acest context, specialiștii ANM precizează că lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături etc.) se vor desfășura în general normal.

Foto: Pixabay.com


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri