• EUR 4.6400 RON
  • USD 3.9322 RON
  • POUND 5.2076 RON
Bucuresti
o

Parcul National Defileul Jiului, in pericol de distrugere din cauza lucrarilor hidroenergetice


Parcul National Defileul Jiului, in pericol de distrugere din cauza lucrarilor hidroenergetice
Organizatiile de mediu atrag atentia, intr-un comunicat de presa, asupra modului in care are loc, in prezent, amenajarea hidroenergetica a Defileului Jiului, prin care se urmareste "captarea Jiului in anumite zone si directionarea lui prin niste conducte uriase, care ar reduce semnificativ debitul raului pe portiunea respectiva".

"Parcul National Defileul Jiului este una dintre cele mai salbatice si spectaculoase zone naturale protejate din Romania. Peisaje de o frumusete nemaiintalnita, sute de specii de plante si de animale, unele protejate prin lege, conditii unice in tara pentru practicarea raftingului si a pescuitului sportiv, posibilitati de cercetare stiintifica a ecosistemului acvatic - toate acestea ar putea disparea daca raul care a creat acest defileu va fi deviat conform unui proiect hidroenergetic care este in desfasurare in acest moment. Amenajarea hidroenergetica a Defileului Jiului este un proiect demarat in 2003 de Hidroelectrica. Lucrarile, ilegale conform actualelor standarde de mediu, au fost oprite cativa ani, insa au reinceput anul trecut. Proiectul prevede captarea Jiului in anumite zone si directionarea lui prin niste conducte uriase, lucru care ar reduce semnificativ debitul raului pe portiunea respectiva (...), afectand iremediabil flora si fauna din zona", se arata in comunicatul citat.

 

Conform activistilor de mediu, "aceasta situatie a fost slab promovata in ultimii ani", iar "unul dintre articolele mai complete pe aceasta tema a fost scris de Calin Dejeu (Asociatia Efectul Fluture), biolog si economist, implicat de ani de zile in protejarea patrimoniului nostru natural". De altfel, specialistul biolog a fost cel care a initiat o petitie care are, pana in prezent, peste 22.000 de semnaturi, iar cei care doresc sa se alature demersului sunt invitati sa semneze documentul urmand link-ul https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/opriti-distrugerea-defileului-jiului.

 

"In prezent, au loc si alte initiative care vizeaza oprirea distrugerii Parcului National Defileul Jiului. Mai multe organizatii internationale de mediu, printre care WWF, Greenpeace, Bankwatch, Coalitia Natura 2000 s.a., au avut diverse comunicari publice prin care subliniaza efectele extrem de daunatoare pe care proiectul le implica. De asemenea, cateva asociatii au intentat un proces care vizeaza suspendarea executarii actului administrativ autorizat anul trecut. Procesul este intentat contra Consiliului Judetean Hunedoara, Consiliului Judetean Gorj si Hidroelectrica, iar numarul dosarului este 30624/3/2016. Pronuntarea a fost amanata de cateva ori, iar urmatoarea infatisare are loc vineri, 19 mai 2017, la Tribunalul Bucuresti", arata sursa citata.

 

 

In plus, Administratia Parcului National Defileul Jiului va organiza in data de 31 mai 2017, la Centrul de Vizitare din localitatea Bumbesti Jiu (judetul Gorj), o consultare publica cu privire la acest proiect. "De-a lungul anilor Valea Jiului a fost furata din toate partile si pe toate planurile. Este momentul sa lasam pesimismul si pasivismul in Valea Jiului si sa luptam impreuna pentru ceea ce este al nostru si reprezinta atuul principal al zonei: povestea spectaculara creata de natura. Este momentul sa actionam si sa nu devenim complici la moartea uneia dintre cele mai frumoase creatii naturale", sustine Adina Vintan, initiatoarea proiectului Valea Jiului Society.

 

Pe de alta parte, potrivit organizatiei WWF, in ceea ce priveste procedura de autorizare a amenajarii hidroenergetice - Defileul Jiului, aceasta ignora Directiva Cadru privind Apa, Directivele Habitate si Pasari, respectiv Directiva EIA, ducand la deterioarea peisajului, cu mai multe clase de calitate a elementelor hidromorfologice si pierderea unor habitate si specii de interes comunitar. Suprafata Parcului se suprapune cu cea a sitului desemnat la nivel european pentru protectia speciilor si habitatelor (ROSCI0063).

 

Proiectul, localizat in Parcul National Defileul Jiului presupune captarea Jiului atat la Livezeni, cat si in zona Vaii Dumitra (si la intrarea in Defileu, si la mijlocul Defileului), precum si captarea afluentilor Dumitra si Bratcu. "Proiectul in cauza a obtinut acte de reglementare cu privire la protectia mediului anterior transpunerii Directivelor sus-mentionate in legislatia romaneasca. Ulterior, lucrarile au fost sistate pentru o perioada de cativa ani, intre timp intrand in vigoare o serie de acte normative care transpun in Romania legislatia europeana si intervenind o serie de elemente noi. Exemple de elemente noi care nu au fost luate in considerare la momentul avizarii proiectului sunt: declararea Sitului Natura 2000, impactul cumulat cu alte proiecte noi, schimbarile climatice, etc. - toate acestea impuneau reluarea procedurii de avizare. In cazul de fata, Hidroelectrica SA a omis notificarea autoritatii competente pentru protectia mediului (ANPM) cu privire la modificarile intervenite. Aplicabilitatea OUG 195/2005 acestui caz este confirmata si de catre Ministerul Mediului si Padurilor prin adresa nr. 162115/04.03.2010 ca raspuns la sesizarea nr. 42/12.01.2010, transmisa de Administratia Parcului National Defileul Jiului", explica reprezentantii WWF.

 

Organizatiile de mediu sustin la unison faptul ca proiectele prevazute in bazinul Jiului presupun interventii structurale majore, derivatii semnificative de apa, de mai mult de doua ori debitul mediu multianual, cu consecinte semnificative asupra hidromorfologiei, asupra habitatelor de hranire si reproducere si, nu in ultimul rand asupra continuitatii longitudinale a raurilor.

 

 

"In concluzie, din analiza documentatiei existente rezulta ca starea corpurilor de apa va fi deteriorata si obiectivele mediu conform Directive Cadru privind Apa vor fi imposibil de atins. Aceeasi concluzie este valabila si cu privire la starea de conservare a anumitor habitate si specii protejate prin legislatia nationala si comunitara/Directiva Habitatate si Directiva Pasari. In consecinta, WWF considera eronata decizia ANPM de a nu relua procedura de evaluare adecvata si de evaluare a impactului asupra mediului. In opinia noastra este imperios necesara sistarea lucrarilor si reluarea procedurii de avizare cu parcurgerea etapelor de evaluare adecvata si evaluarea impactului asupra mediului incluzand impactul asupra starii ecologice a corpurilor de apa potential afectate de acest proiect", atentioneaza WWF.

 

Parcul National Defileul Jiului (PNDJ), constituit de-a lungul vaii formate de raul Jiu, intre Masivele Parang si Valcan, ocupa o suprafata de peste 11.100 hectare, impartita intre judetele Gorj si Hunedoara, zona fiind acoperita aproape in totalitate de paduri de fag si de gorun (85%). De altfel, o parte dintre aceste paduri sunt considerate virgine si cvasi-virgine. Parcul cuprinde numeroase grote, forme carstice, puturi naturale si avenuri, reprezentand, totodata, locul ideal pentru numeroase specii de animale, peste 400, dintre care unele pe cale de disparitie si protejate de legi nationale si internationale, dar si peste 700 de specii de plante deosebite.

 

 

Cercetarile stiintifice in zona, incepute in anul 2004, au stabilit un prim inventar al speciilor de flora si fauna, dar si al celor mai importante habitate ce se pot intalni in Parcul National Defileul Jiului. Acest inventar cuprinde un numar total de 1.142 de specii, dintre care 441 specii de fauna - 168 protejate - si 701 specii de flora, din care 35 protejate, atat la nivel national, cat si international.Dintre speciile de fauna protejate, cele mai cunoscute sunt: ursul brun, lupul, rasul, vidra, in timp ce erbivorele sunt reprezentate de caprior, cerb si capra neagra, declarata monument al naturii. In padurile Parcului traiesc diferite specii de chiroptere, printre care se numara speciile vulnerabile: liliacul mare cu nas potcoava, liliacul carn, liliacul cu aripi lungi, dar si unele specii periclitate, precum liliacul mic cu urechi de soarece sau liliacul mare cu bot ascutit. Habitatele reprezentative ale zonei sunt padurile de fag, de gorun, padurile aluviale de anin (arin) negru de pe cele doua maluri ale Jiului si in vecinatatea DN 66 Bumbesti Jiu - Petrosani, dar si pajistile montane cu taposica (Nardus stricta).


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri