• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

Harta pădurilor virgine din România


Harta pădurilor virgine din România
Experții Greenpeace România au lansat Hărții pădurilor virgine potențiale. Documentul a fost elaborat împreună cu Universitatea Eberswalde, din Germania, și Universitatea Al. I. Cuza, din Iași.

Realizarea acestui document a durat un an și a însemnat evaluarea a aproape 6 milioane de hectare de pădure, iar rezultatele din această primă etapă au fost ulterior filtrate și prelucrate în corelație cu criteriile de identificare a pădurilor virgine recunoscute de legislația națională.

La finalul procesului au fost identificate peste 295.000 de hectare de păduri virgine potențiale care pot deveni punctul de pornire pentru realizarea inventarului național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România. În același timp, topul județelor unde s-au identificat păduri virgine potențiale sunt: Brașov (49.601 de hectare), Caraș-Severin (39.513 hectare) și Argeș (38.918 hectare).De asemenea, cea mai mare densitate de păduri virgine potențiale se află în situl Natura 2000 Făgăraș.

Ne așteptăm ca acest exercițiu să fie considerat de către Ministerul Apelor și Pădurilor o invitație la acțiuni rapide si concrete pentru salvarea pădurilor virgine din România. Primul pas în protejarea acestor ecosisteme extraordinare este realizarea unei evaluări preliminare care să ofere o estimare a suprafeței totale potențiale și să restrângă aria de parcurs în teren pentru documentare. Exact asta oferă Harta pădurilor virgine potențiale realizate de Greenpeace România, împreună cu Universitatea Eberswalde și Universitatea Al. I. Cuza din Iași,” declară Valentin Sălăgeanu, coordonator de campanie păduri si biodiversitate Greenpeace România.

Greenpeace România  a transmis o invitație către Ministerul Mediului pentru salvarea pădurilor virgine din România

Cu ocazia lansării hărții a fost făcut public și studiul Situația pădurilor virgine din România, document ce reprezintă o radiografie a eforturilor de salvare a pădurilor virgine din România și o actualizare, realizată la mai mult de 12 ani distanță, de la ultimul inventar parțial (PIN-MATRA, 2005).

Au fost identificate peste 295.000 de hectare de păduri virgine potențiale

"Carpații românești sunt acoperiți de cele mai vaste păduri virgine din zona temperată a Uniunii Europene. Aceste păduri sunt parte din istoria și identitatea noastră culturală. Ele sunt rămășițe ale codrilor nesfârșiți care acopereau cândva peste 80% din teritoriul actualei Românii. În aceste păduri, trăiesc aproximativ 13.000 de specii, inclusiv cea mai mare populație de urși din Europa, specii rare și endemice și carnivore mari, precum lupul și râsul. Aici, toate viețuitoarele, inclusiv arborii, trăiesc într-un echilibru care este rezultatul a mii de ani de evoluție. Protejarea pădurilor virgine din România se poate face doar prin completarea Catalogului național al pădurilor virgine și cvasivirgine. Ca să se ajungă aici, trebuie identificate și documentate aceste habitate extraordinare, în cadrul unui inventar național. Primul pas este realizarea unei cercetări preliminare care să ne ofere o evaluare a suprafeței totale potențiale și a gradului de probabilitate. Până la validarea ulterioară obligatorie din teren, este nevoie să acționăm în baza principiului prevenției și să impunem un moratoriu pe suprafețele astfel identificate", precizează Greenpeace România.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri