• EUR 4.6400 RON
  • USD 3.9322 RON
  • POUND 5.2076 RON
Bucuresti
o

Cercetatorii au identificat peste 9.500 de specii in Delta Dunarii


Cercetatorii au identificat peste 9.500 de specii in Delta Dunarii
Cercetatorii din Romania au identificat 9.581 de specii in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD), dar cel putin o treime dintre ele sunt periclitate. Informatiile apar in lucrarea "Un inventar al speciilor din RBDD" prezentata vineri, in timpul celei de-a 25-a editii a simpozionului "Delte si zone umede".

Datele facute publice de cercetatorul Mihai Doroftei din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii (INCDDD) arata ca numarul speciilor identificate in RBDD a crescut cu peste 22% fata de cel din 2008, atunci cand au fost identificate 7.439 de specii.

 

"Cel putin o treime din speciile identificate in Delta Dunarii sunt specii sub un anumit grad de periclitate, ceea ce presupune necesitatea luarii unor masuri de conservare sau regandirea unor actiuni de management. De exemplu, dragarea canalelor din Delta conduce la imbunatatirea circulatiei apei, dar are si acest efect negativ cauzat de modul de lucru. Acum se preia de la fundul canalului si se pune pe mal, vegetatia existenta fiind astfel acoperita si permitand aparitia unor specii pioniere invazive", a declarat pentru AGERPRES cercetatorul Doroftei, coautor al lucrarii "Un inventar al speciilor din RBDD".

 

 

Printre cauzele scaderii biodiversitatii din Delta care se reflecta in numarul mare al speciilor aflate sub diferite grade de periclitare se numara, potrivit sursei, schimbarea categoriei de folosinta a terenurilor, exploatarea resurselor si influenta speciilor invazive.

 

"Doar 51% din suprafata RBDD detine o biodiversitate ridicata", a precizat reprezentantul INCDDD. Cea mai mare crestere sesizata in timpul inventarierii speciilor a fost semnalata la insecte, numarul acestora aproape dublandu-se de la ultimul inventar, realizat in anul 2008, potrivit sursei citate.

 

La nivel mondial, se estimeaza ca exista in momentul de fata pana la 30 de milioane de specii, dar pana in prezent au fost identificate doar 1,7 milioane de specii.

 

Primele inventarieri ale speciilor din RBDD au fost efectuate in anul 1994 iar specialistii au identificat la vremea respectiva 3.486 de specii. Urmatoarea inventariere a avut loc in anul 2000, atunci cand specialistii au identificat 5.380 de specii in RBDD.

 

 

Peste 100 de cercetatori din Marea Britanie, Republica Moldova, Norvegia, Romania si Slovacia participa la Tulcea, incepand de joi, la cea de-a 25-a editie a simpozionului international 'Delte si zone umede', organizat de INCDDD. Lucrarea "Un inventar al speciilor din RBDD" are la baza datele furnizate de 24 de cercetatori ai centrelor universitare din Romania si va fi completata cu informatiile furnizate de cercetatorii participanti la evenimentul gazduit zilele acestea de Tulcea. Ea va fi publicata cel mai probabil in toamna acestui an.

 

Foto: Facebook.com


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri