• EUR 4.6546 RON
  • USD 3.9306 RON
  • POUND 5.2287 RON
Bucuresti
o

SABER GUARDIAN 2017: 8.000 de militari români participă la cel mai mare exercițiu multinațional desfășurat în regiunea țării noastre


SABER GUARDIAN 2017: 8.000 de militari români participă la cel mai mare exercițiu multinațional desfășurat în regiunea țării noastre
Militarii Forțelor Terestre Române participă la cel mai mare exercițiu multinațional desfășurat în regiunea țării noastre, SABER GUARDIAN 17 (SG17).

SG17 este condus de către Forțele Terestre ale Statelor Unite dislocate în Europa (USAREUR), se desfășoară, în perioada 11-20 iulie, pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei, cu participarea a 25.000 de militari, din 22 de țări aliate și partenere.

 

 

În marja SG17 sunt planificate și alte exerciții naționale sau multinaționale care au rolul de a executa o gamă largă de acțiuni militare pentru asigurarea securității și stabilității în zonă, contribuind astfel la întărirea posturii de descurajare.

 

 

Aproximativ 8.000 de militari din forțele terestre participă la exercițiile multinaționale din țară și străinătate, astfel:

 

 

Cincu: la Centrul Național de Instruire Întrunită (CNII) se desfășoară exercițiul GETICA SABER 17, la care participă 1.700 de militari din forțele terestre aparținând comandamentului Diviziei 2 Infanterie “Getica”, Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor” și Brigăzii 8 LAROM “Alexandru Ioan Cuza”, împreună cu 3.300 de militari din Armenia, Croația, Statele Unite ale Americii și Ucraina.

 

 

Exercițiile cu trageri de luptă ale artileriei și ale blindatelor sunt susținute de aeronave militare aparținând Forțelor Aeriene Române și ale USAREUR. În sprijin acționează structuri de informații militare, PSYOPS și topogeodezice.

 

 

Bordușani: pe brațul Borcea al fluviului Dunărea se desfășoară exercițiul ARGEDAVA SABER 17, având ca scop creșterea interoperabilității la nivel întrunit și multinațional în cadrul acțiunilor specifice trecerii peste un curs major de apă. Participă peste 1.500 de militari români și 100 de americani cu aproximativ 400 de mijloace tehnice de luptă. Participă militari din comandamentul Diviziei 2 Infanterie “Getica”, Brigada 10 Geniu “Dunărea de Jos”, Brigada 1 Mecanizată “Argedava”, Brigada 9 Mecanizată “Mărășești”, Regimentul 528 Cercetare Supraveghere, Batalionul 630 Parașutiști, Batalionul 307 Infanterie Marină, precum și structuri de informații militare și PSYOPS. Acțiunile forțelor terestre sunt susținute de un grup naval din Flotila Fluvială și aeronave ale Forțelor Aeriene Române.

 

 

În scenariul acțiunilor de luptă, militarii răniți vor fi evacuați la spitalele militare instalate la Mihail Kogălniceanu, unde se desfășoară exercițiul MASCAL.

 

 

SMÂRDAN: la Centrul secundar de instruire se desfășoară exercițiul SCUTUL DE FOC la care participă 400 de militari români din Brigada 8 LAROM “Alexandru Ioan Cuza”, Regimentul 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell” și Batalionul 300 Infanterie Mecanizată “Sfântul Andrei” împreună cu 30 de militari din Republica Moldova.

 

 

Militarii se vor antrena în comun, în vederea realizării interoperabilității și capacității de acțiune întrunită a subunităților de artilerie terestră și mecanizate, folosind tehnici, tactici și proceduri standard NATO, specifice armelor.

 

 

CAPU MIDIA: la Poligonul de Trageri Sol-Aer, 25 de militari din Brigada 9 Mecanizată “Mărășești” execută trageri în cadrul exercițiului TOBRUQ LEGACY întrunit cu sisteme GEPARD, iar 80 de militari din Regimentul 53 Rachete Antiaeriene “Tropaeum Traiani” execută trageri cu complexele KUB.

 

 

RÂURENI, VÂLCEA: 400 de militari români din Brigada Multinațională Sud-Est și din Brigada 10 Geniu “Dunărea de Jos” împreună cu 1.000 de militari americani, 130 polonezi, 150 germani, 45 olandezi, 40 macedoneni, 30 sloveni, 35 lituanieni și 10 britanici vor executa acțiuni de luptă complexe cu trecerea peste un curs de apă pe timpul nopții.

 

 

În același loc, se va desfășura și exercițiul IEL-MILU ROU 17, exercițiu planificat de Statul Major al Forțelor Terestre, având ca scop perfecționarea capacității Unității Multifuncționale cu Specific de Geniu pentru Infrastructură Logistică, în vederea planificării și conducerii acțiunilor structurilor de geniu în sprijinul celor logistice, pe timpul operațiilor în medii ostile.

 

 

CÂMPIA TURZII: în cadrul exercițiului SWIFT RESPONSE, 20 de militari din Regimentul 69 Apărare Antiaeriană “Silvania” participă cu instalații GHEPARD împreună cu 100 de militari din Batalionul 24 Vânători de Munte “Cireșoaia” și execută misiuni de apărare a bazei aeriene.

 

 

DUD-TĂUȚ: 300 de militari din Regimentul 69 Artilerie Mixtă “Silvania” cu 70 de echipamente artileristice participă la exercițiul SILVANIA 17, care are ca scop exersarea procedurilor de sprijin prin foc a forțelor de manevră.

 

 

BRĂDET, GROHOTIȘ, TRĂISTENI: 900 de militari români din Brigada 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa” și 140 de militari britanici se antrenează în mediu muntos în cadrul exercițiului SARMIS 17.

 

 

BABADAG: 600 de militari din Brigada 9 Mecanizată se antrenează în cadrul exercițiului MĂRĂȘEȘTI 17, care include trageri cu muniție reală, deplasări în câmpul tactic, precum și exersarea procedurilor de comandă și control la nivelul subunităților.

 

 

BOGATA, JIGODIN: 200 de militari din Brigada 61 Vânători de Munte “General Virgil Bădulescu” participă la exercițiul de comandament OLT 17.

 

 

MIHAIL KOGĂLNICEANU: 15 ofițeri din cadrul Componentei Operaționale Terestre, încadrează punctul de comandă înaintat al exercițiului.

 

 

NOVO SELO, BULGARIA: 10 ofițeri din Statul Major al Forțelor Terestre fac parte din EXCON-ul MND al exercițiului SABER GUARDIAN 17, dislocat în Centrul de Instruire al Armatei Bulgariei.

 

 

VARPOLATA, UNGARIA: 155 de militari din Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” participă la exercițiul cu trageri de luptă BRAVE WARRIOR 17 ce se desfășoară la Hungarian Defence Forces Bakony Combat Training Center.

 

 

Militari din Forțele Terestre Române aparținând Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa” și din Brigada Multinațională Sud-Est au însoțit militarii americani din Regimentul 2 Cavalerie în marșul DRAGOON GUARDIAN 17, organizând împreună cu militari din Batalionul 1 CIMIC activități de relaționare cu autoritățile și comunitățile locale din Arad, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Sinaia, Ploiești și Slobozia, unde au organizat expoziții de tehnică sau ceremonii militare.

 

 

Având în vedere amploarea exercițiului, asigurarea logistică este foarte importantă. Peste 1.000 de militari din Forțele Terestre Române asigură buna desfășurare a exercițiului, rolul principal fiind sprijinul națiunii gazdă pentru militarii străini din România sau care tranzitează teritoriul național. Poliția Militară a executat peste 350 de misiuni de însoțire a coloanelor militare străine și românești, contribuind la îndeplinirea cu succes a misiunilor încredințate.

 

 

Conducerea Statului Major al Forțelor Terestre coordonează toate activitățile ce se desfășoară în poligoane, participă la secvențele de instruire și verifică modul de asigurare a condițiilor de trai din taberele amenajate în teren.

 

Foto: Cristian Surugiu- Forţele Terestre Române


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri