• EUR 4.6546 RON
  • USD 3.9306 RON
  • POUND 5.2287 RON
Bucuresti
o

NATO isi consolideaza prezenta navala in Marea Neagra


NATO isi consolideaza prezenta navala in Marea Neagra
NATO a anuntat joi o consolidare a prezentei sale navale in Marea Neagra, in cadrul strategiei sale de descurajare ca reactie la atitudinea considerata amenintatoare a Rusiei dupa declansarea conflictului ucrainean in 2014, relateaza AFP.

"Astazi am convenit (...) sa sporim prezenta navala a NATO in Marea Neagra cu exercitii militare si strangere de informatii", a declarat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, dupa o reuniune la Bruxelles a ministrilor apararii din NATO.

 

Aceasta este una dintre consecintele deciziilor luate la ultimul summit al NATO, la Varsovia, in iulie 2016, in vederea consolidarii prezentei militare a Aliantei pe flancul sau estic.

 

In Marea Neagra, rotatia navelor militare va fi "din ce in ce mai frecventa", la fel ca exercitiile desfasurate in comun cu tarile din regiune, a explicat Jens Stoltenberg in cadrul unei conferinte de presa.

 

Turcia, Bulgaria si Romania sunt cele trei tari NATO care au acces la Marea Neagra, la fel ca Ucraina si Georgia, tari partenere ale Aliantei implicate in conflicte la frontiera cu Rusia. Aceasta prezenta intarita in apropierea Rusiei are scop "defensiv" si "nu va duce in niciun caz la un conflict sau la o escaladare a tensiunilor", a dat asigurari seful NATO.

 

"Este o parte a adaptarii noastre globale la un mediu mai provocator si mai dificil din punct de vedere al securitatii, inclusiv in regiunea Marii Negre", a mai spus el, scrie AGERPRES.

 

In plus fata de prezenta sa navala, NATO va efectua de asemenea misiuni de supraveghere aeriana si va dispune de trupe desfasurate pe teren in aceasta regiune, a declarat Stoltenberg.

 

In paralel cu actiunile NATO, Statele Unite ale Americii au desfasurat de asemenea trupe in mai multe tari din Europa de Est, ca parte a operatiunii "Atlantic Resolve" decisa de administratia Barack Obama dupa anexarea Crimeii de catre Rusia in 2014. Circa 500 de militari americani au sosit marti in sud-estul Romaniei pentru exercitii comune cu militarii romani.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri