• EUR 4.6546 RON
  • USD 3.9306 RON
  • POUND 5.2287 RON
Bucuresti
o

Eliberarea adeverintelor de vechime, obligatie sanctionabila pentru angajatori


Eliberarea adeverintelor de vechime, obligatie sanctionabila pentru angajatori
Odata cu trecerea la evidentierea electronica a vechimii in munca, s-a instituit in sarcina fiecarui angajator obligativitatea de a infiinta si un registru general de evidenta a salariatilor (01.08.2011). Insa, pe langa aceasta obligatie, potrivit prevederilor Codului Muncii (art. 34 alin. 5 din Legea 53/2003), la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Potrivit art. 8 alin 3 din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia copii ale documentelor existente in dosarul personal/profesional. Articolul 8 alin. 4^2 prevede ca la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registrul privat/public, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul privat/public si din dosarul personal/profesional, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

 

Cu toate acestea, unii angajatori refuza sa elibereze salariatilor sau fostilor salariati certificate din Revisal (adeverinte de vechime), caz in care acestia apeleaza la ITM Arad in vederea obtinerii acestor adeverinte. Asa cum am amintit in repetate randuri, spre deosebire de situatia in care adeverinta de vechime se solicita de la angajator/fost angajator si cea in care se solicita de la ITM Arad exista diferenta, in sensul ca, potrivit Ordinului 826/2014 privind aprobarea Normativului cu tarifele pentru plata prestarilor de servicii efectuate in domeniile de activitate ale Inspectiei Muncii, ITM Arad percepe o taxa de eliberare de 20 de lei, pe cand angajatorii au obligatia de a elibera, gratuit, adeverinta de vechime. Pe aceasta cale, recomandam cetatenilor de a solicita, in scris, angajatorilor sau fostilor angajatori, adeverinta de vechime, iar in situatia in care acestia refuza au posibilitatea de a reclama agentii economici de rea-credinta. Facem din nou mentiunea ca incalcarea de catre agentii economici a prevederilor legale antementionate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei, inspectorii de munca aplicand, de la inceputul anului si pana in prezent un numar de 22 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 16.900 lei”, explica reprezentantii ITM Arad.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri