• EUR 4.6546 RON
  • USD 3.9306 RON
  • POUND 5.2287 RON
Bucuresti
o

DEMOCRAȚIA este distrusă online.Rețelele sociale sunt folosite de guverne pentru manipulare


DEMOCRAȚIA este distrusă online.Rețelele sociale sunt folosite de guverne pentru manipulare
Organizația Freedom House a publicat un raport care evidențiază faptul că din ce în ce mai multe țări urmează exemplul Rusiei și al Chinei de a manipula utilizatorii rețelelor sociale și de a urmări opozanții pe Internet. Acest fenomen reprezintă o amenințare gravă la adresa democrației.

Freedom House a realizat un studiu-Freedom on the Net (Libertatea pe Internet)- privind libertatea Internetului în 65 de țări și a ajuns la concluzia că 30 de guverne au folosit tehnici de manipulare pe Internet în 2017 pentru a distorsiona informațiile online, față de 23 anul precedent. Aceste manipulări includ folosirea comentatorilor plătiți, a trolilor, a așa-zișilor "boți" - conturi automate - sau a unor site-uri de știri false.

Raportul precizează că aceste tactici de manipulare și dezinformare online au jucat un rol important în alegerile din cel puțin 18 țări în ultimul an, inclusiv în Statele Unite ale Americii.

"Utilizarea comentatorilor plătiți și a conturilor automate pentru difuzarea propagandei guvernamentale a fost inițial dezvoltată de China și Rusia, însă acum este un fenomen global", a declarat Michael Abramowitz, președintele Freedom House.

La rândul său, Sanja Kelly, directoarea proiectului "Libertatea pe Internet", atrage atenția că genul acesta de manipulări sunt adesea dificil de detectat și mai ales "dificil de combătut față de alte tipuri de cenzură, precum blocarea anumitor site-uri web".

Anul 2017 marchează, în opinia organizației, cel de-al șaptelea an consecutiv al declinului libertății pe Internet. Pentru al treilea an consecutiv, China se situează în fruntea țărilor care manipulează pe Internet, ca urmare a creșterii cenzurii și a luptei împotriva anonimatului online, precum și a întemnițării disidenților care își exprimă opinia online.

Foto:Pixabay.com


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri