• EUR 4.6400 RON
  • USD 3.9322 RON
  • POUND 5.2076 RON
Bucuresti
o

Ce prevede noul regulament Schengen?


Ce prevede noul regulament Schengen?
Parlamentul European, reunit in sesiune plenara la Strasbourg, a adoptat joi cu o larga majoritate de voturi noul regulament Schengen, care prevede ca toti cetatenii Uniunii Europene si din state-terte care vin in UE sau pleaca din UE vor fi verificati sistematic in baze de date, cum ar fi cea a documentelor furate.

Rezolutia a fost adoptata cu 469 de voturi pentru, 120 voturi impotriva si 42 de abtineri.

 

Raportorul PE privind noul regulament Schengen este eurodeputata romana Monica Macovei (grupul europarlamentar Conservatorii si Reformistii Europeni). Noile reguli au fost agreate cu Consiliul UE la 5 decembrie 2016. "Securizarea granitelor noastre externe inseamna construirea unui scut puternic impotriva terorismului in Europa si protejarea dreptului la viata, corolarul tuturor drepturilor. Fiecare viata pe care o salvam descoperind un potential luptator strain merita efortul, iar verificarile sistematice in bazele de date sunt un pas obligatoriu catre protectia minima pe care avem datoria de a o asigura cetatenilor nostri", a spus Monica Macovei.

 

Noul regulament, care schimba Codul Schengen pentru granite (SBC), a fost prezentat de Comisia Europeana in decembrie 2015. El obliga statele membre sa efectueze controale sistematice ale persoanelor care trec granitele externe ale UE in bazele de date cu documente furate si pierdute, in sistemul de informatii Schengen (SIS) si in alte baze de date UE relevante. Verificarile sunt obligatorii la toate granitele aeriene, maritime si pe uscat, atat la intrarea, cat si la iesirea din UE.

 

Modificarea regulilor este un raspuns la amenintarile teroriste in Europa, asa cum au demonstrat recentele atacuri din Bruxelles, Paris si Berlin, precum si fenomenul "luptatorilor straini", adica cetateni ai UE care se alatura grupurilor teroriste in zonele de conflict, cum ar fi Statul Islamic in Siria si Irak.

 

In cazul in care verificarile sistematice intarzie prea mult traficul pe uscat sau pe mare, statele UE pot efectua verificari "tintite", cu conditia ca un studiu de risc sa fi aratat ca acest lucru nu va crea amenintari printre altele la securitatea interna sau politicile publice. Cei care nu sunt subiect al unor verificari "tintite" vor fi obligati sa treaca printr-o verificare obisnuita care sa dovedeasca validitatea documentelor lor de calatorie si sa le confirme identitatea.

 

La granitele aeriene, statele membre pot utiliza verificari tintite pentru o perioada de tranzitie de sase luni dupa intrarea in vigoare a noului regulament. Aceasta perioada poate fi prelungita ulterior cu maximum 18 luni in unele cazuri exceptionale, cum ar fi atunci cand aeroporturile nu au facilitati pentru a performa verificari sistematice in bazele de date si au nevoie de timp sa se adapteze.

 

Noul regulament Schengen va intra in vigoare in a 20-a zi dupa publicarea in Jurnalul Oficial al UE. Regulamentul va fi aplicabil imediat, iar in cele mai multe state membre, simultan. Danemarca, Marea Britanie si Irlanda nu s-au raliat acestui regulament.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri