• EUR 4.6346 RON
  • USD 3.9285 RON
  • POUND 5.2711 RON
Bucuresti
o

Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici: Regele Mihai a făcut enorm de mult bine României


Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici: Regele Mihai a făcut enorm de mult bine României
Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a declarat, marți, pentru AGERPRES, că regele Mihai a făcut "enorm de mult bine" României, adăugând că întotdeauna l-a apreciat pe fostul suveran, care este una dintre marile personalități politice ale istoriei noastre.

"Ce reacție pot să am mai naturală decât să îmi pară foarte, foarte rău, pentru că am trăit sub domnia lui și în copilăria mea și în tinerețea mea, pentru că totdeauna l-am apreciat pentru tot ceea ce a făcut și pentru că este una din personalitățile politice mari ale istoriei noastre. E personajul care i-a făcut enorm de mult bine (României - n.r.) la sfârșitul războiului și care a condus această țară în momente extrem de dificile căutând să mențină un echilibru", a declarat Stolnici.

La rândul său,istoricul Ioan Scurtu afirmă că Regele Mihai a reprezentat un simbol pentru români și un simbol în istoria românilor, cu dispariția căruia se încheie o filă din istoria poporului român. "Regele Mihai a reprezentat un simbol pentru români și un simbol în istoria românilor. Cu dispariția sa practic se încheie o filă din istoria poporului român. A fost ultimul rege din Europa care și-a exercitat prerogativele în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a supraviețuit perioadei de ocupație sovietică și apoi a regimului socialist totalitar. A putut să vadă revenirea României la democrație, să vadă că până la urmă s-a realizat o reconciliere între clasa politică și instituția monarhică. Cred că a murit cu conștiința împăcată. Iar noi, cel puțin eu, cu sentimentul că am fost contemporani cu una din personalitățile istorice ale României și ale Europei", a declarat Scurtu pentru AGERPRES.

El a susținut că "regele Mihai, neavând un băiat, nu a putut să lase moștenitori". "Sigur, acum, Familia Regală a stabilit cine este șeful Casei Regale. Aceasta este o chestiune. Chestiunea constituțională a instituției ca atare, a Regalității, este din punct de vedere constituțional încheiată", a menționat profesorul Scurtu.

 

Regele Mihai rămâne în conștiința românilor în primul rând prin moralitate.

"Regele Mihai rămâne în conștiința românilor în primul rând printr-o moralitate, care, atunci când a fost declarat succesor la tron, a fost declarat ca urmare a renunțării tatălui său, principele Carol, care a preferat să rămână în străinătate cu o femeie, deși era căsătorit, să renunțe la calitățile oficiale de moștenitor al tronului. Ori Mihai a venit pe acest fond de verticalitate, de corectitudine, de moralitate. Cea de-a doua domnie rămâne, de asemenea, prin verticalitate și prin opoziția pe care a avut-o, cât s-a putut, față de ocupantul sovietic și acțiunea pentru păstrarea cât mai mult a regimului democratic în România. Din păcate n-a reușit, ocupantul sovietic a fost mai puternic, dar simbolul ca atare rămâne", a mai spus Ioan Scurtu.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri