• EUR 4.6546 RON
  • USD 3.9306 RON
  • POUND 5.2287 RON
Bucuresti
o

27 de ani de la Golaniada comemorati de miscarea #INSISTAM


27 de ani de la Golaniada comemorati de miscarea #INSISTAM
Membrii miscarii #INSISTAM in colaborare cu Asociatia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din Romania si Asociatia Evolutie in institutie organizeaza sambata, 22 aprilie, marsul in memoria Golaniadei ’90.

Participantii la mars se vor intalni sambata in Piata Victoriei la ora 17:00 si vor porni pe traseul Piata Victoriei – Piata Universitatii. La ora 18:00, in Piata Universitatii, cei implicati in evenimentele din 1990 isi vor spune povestea reala pe fundalul sonor al melodiilor Golaniada ’90. O lectie de istorie care nu trebuie ratata. Persoanele cu dificultati de mobilitate sunt asteptate direct in Piata Universitatii.

 

Protestele anului 2017 au fost deseori comparate cu rezistenta civica nascuta imediat dupa Revolutie, in contextul schimbarilor sociale si a derapajelor politice care au marcat inceputurile democratiei in Romania. "Dupa 27 de ani de la evenimentele din Piata Universitatii, suntem martorii unui nou moment istoric de solidaritate civica determinat din nefericire de noi derapaje politice anti-democratice", declara organizatorii.

 

Ce s-a intamplat in 22 aprilie 1990

 

Dupa un protest contra Guvernului Petre Roman in Piata Victoriei, coloane de manifestanti s-au indreptat catre Parlament. La Piata Universitatii, un grup de studenti a intins o sfoara intre cele doua statii de metrou, declarand Piata Universitatii “Zona Libera de Neocomunism”.

 

Astfel, toata lumea a ramas in Piata Universitatii cu scopul declarat de a nu pleca pana cand Punctul 8 de la Timisoara nu va deveni lege.

 

Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara

 

Ca o consecinta a punctului anterior, propunem ca legea electorala sa interzica pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatura, pe orice lista, al fostilor activisti comunisti si al fostilor ofiteri de Securitate. Prezenta lor in viata politica a tarii este principala sursa a tensiunilor si suspiciunilor care framanta astazi societatea romaneasca.Pana la stabilizarea situatiei si reconcilierea nationala, absenta lor din viata publica este absolut necesara. Cerem, de asemenea, ca in legea electorala sa se treaca un paragraf special care sa in¬terzica fostilor activisti comunisti, candidatura la functia de presedinte al tarii. Presedintele Romaniei trebuie sa fie unul dintre simbolurile despartirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vina. Stim cu totii in ce masura era conditionata viata individului, de la realizarea profesionala pana la primirea unei locuinte, de carnetul rosu si ce consecinte grave atragea predarea lui. Activistii au fost insa acei oameni care si-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist si a beneficia de privilegiile deosebite oferite de acesta. Un om care a facut o asemenea alegere nu prezinta garantiile morale pe care trebuie sa le ofere un Presedinte. Propunem reducerea prerogativelor acestei functii, dupa modelul multor tari civilizate ale lumii. Astfel, pentru demnitatea de Presedinte al Romaniei ar putea candida si personalitati marcante ale vietii culturale si stiintifice, fara o experienta politica deosebita. Tot in acest context, propunem ca prima legislatura sa fie de numai doi ani, timp necesar intaririi institutiilor democratice si clarificarii pozitiei ideologice a fiecaruia dintre multele partide aparute. De-abia atunci am putea face o alegere in cunostinta de cauza, cu cartile pe fata.”

 

Dupa 27 de ani, cetateni ai Romaniei sunt in strada pentru aceleasi cerinte. Noul Punct 8 de la Timisoara: “Fara condamnati penal in demnitatile publice”.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri