• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

Cum definește viziunea leadership-ul?


Cum definește viziunea leadership-ul?
Leadershipul contează, dar cât de mult? Are o companie viitor cu un leadership fără viziune? Sunt întrebări care deschid tema relației dintre leadership și viziune. Pentru că lider este cu adevarăt cel care are o viziune clară, se identifică cu aceasta și îi integrează pe oamenii din echipa sa în povestea pe care viziunea o spune.

Un studiu al Development Dimensions International a măsurat care sunt principalele abilități ale liderului: gândirea independentă (30% la nivel global, 42% la liderii de business din Europa), gândirea stratgică și creativă (20% la nivel global vs. 23% în Europa), capacitatea de a se conduce pe sine și pe ceilalți (16% vs. 23%), planificarea și anticiparea (16% vs. 15%).

Viziunea de afaceri și viitorul dorit

Oamenii nu sunt conduși de analize și planuri, ci de lumina în care este proiectat viitorul. Ori viziunea este lumina colorată de valorile, convingerile și competențele liderului de a-i inspira pe oameni. Această lumină se propagă în întreaga organizație, de la top management până la angajații din prima linie a companiei.

Prin viziune liderul exprimă potențialul pe care compania îl are ca să-și atingă obiectivele formulate în strategie. Acesta identifică idei noi, are capacitatea de a prevedea conversia lor pe piață cu rezultate în business sau este cel care reasamblează elementele deja existente ale realității (procese, sisteme de organizare) și formulează viitorul dorit spre care compania se îndreaptă.

Ideile și comunicarea lor

Aptitudinile de comunicare sunt decisive. Este important ca liderul să transforme ideile pe care le are în imagini și povești care să cupleze motivația oamenilor. Ca să convingă și să inspire oamenii din companie, comunicarea liderului trebuie să provoace fără să descurajeze; ideile trebuie să fie logice fără a fi mecanice și să fie realizabile fără a fi facile. Adică povestea viziunii de afaceri trebuie să comunice scopul pozitiv și să conțină suspansul împlinirii acestuia, ca să-i angajeze emoțional pe oameni.

Sublinierea direcției spre care se îndreaptă compania, valorificarea potențialului echipelor când lucrează împreună, alinierea strategiei, a indicatorilor de performanță, a sistemelor de recompensă și de promovare sunt vitale pentru realizarea viziunii.

Abilitățile liderilor și succesul

Cercetările au arătat că abilitățile liderilor se pot dezvolta dacă aceștia au focus și primesc sprijin de la specialiști (traineri, mentori, etc.). Două exemple de abilități care se pot dezvolta la un lider sunt coaching-ul și comunicarea convingătoare a viziunii. Ambele cresc coordonat cu experiența. Aceste două abilități se reactualizează și se modelează cu fiecare nouă echipă și situație în care liderul este chemat să comunice viziunea sa de business.

Același studiu al Development Dimensions International a evidențiat că cei mai bine echipați să fie lideri cu viziune pentru o companie sunt directorii departamentelor Financiar și Marketing sau Vânzări, în timp ce Producția, Logistica și HR-ul se remarcă mai ales prin calități complementare de suport.

Uneori liderii își pierd forța de a conduce pentru că își pierd viziunea pe care o aveau pentru compania lor. Când o organizație este într-o situație pozitivă, de creștere într-o piață relativ predictibilă, liderul are o sarcină relativ ușoară. Dar liderii nu sun lideri pentru că navighează acest gen de situații, ci pentru că știu să treacă organizația cu bine prin momentele cele mai dificile.

În situații volatile, încărcate de tensiune emoțională și de risc, liderii iau deciziile dificile și reușesc să țină toată organizația pe drumul cel bun tocmai pentru că au o viziune clară a acestui drum. Ei văd limpede care este soluția, o comunică coerent și inspriat echipei, și mobilizează în oameni, încrederea, competențele și motivația necesară pentru a reuși împreună.

Florentina Șușnea, Managing Partner la PKF Finconta


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri