• EUR 4.6551 RON
  • USD 3.9650 RON
  • POUND 5.2461 RON
Bucuresti
o

UE doreste ca Londra sa isi achite factura in euro


UE doreste ca Londra sa isi achite factura in euro
UE doreste ca suma pe care Marea Britanie trebuie sa o plateasca pentru retragere sa fie definita "in euro", la adapost de fluctuatiile lirei sterline, potrivit unui document al Comisiei Europene consultat joi de AFP.

"O retragere ordonata a Marii Britanii din Uniunea Europeana necesita stabilirea obligatiilor financiare de respectat inainte de retragere", mentioneaza documentul Comisiei, care va coordona negocierea Brexitului cu Regatul Unit in numele celorlalte 27 de state membre. "Aceste obligatii vor trebui definite in euro", iar platile vor putea fi esalonate de-a lungul mai multor ani, potrivit textului publicat joi de site-ul de informatii Politico.eu.

 

Liderii Celor 27 urmeaza sa adopte la 29 aprilie, in cursul unui summit la Bruxelles, "orientarile" pentru negocierile cu Londra. Ulterior, statele membre vor trebui sa adopte la 22 mai "directive" mai detaliate pentru aceste tratative ce vor fi deschise cu adevarat dupa alegerile parlamentare anticipate organizate la 8 iunie in Marea Britanie.

 

In documentul respectiv, supus atentiei Celor 27 pentru a pregati aceste "directive", Comisia detaliaza in special chestiunea facturii pe care Londra va trebui sa o plateasca parasind UE, care promite sa fie unul dintre cele mai spinoase subiecte ale negocierilor pentru acordul de retragere, noteaza AGERPRES. Nicio cifra oficiala nu a fost publicata, insa potrivit unui responsabil european cu rang inalt, Comisia a evaluat-o intre 55 si 60 de miliarde de euro.

 

Factura include contributiile deja promise pentru bugetul UE, dar si pentru "toate institutiile si entitatile stabilite prin tratate, ca Banca Centrala Europeana si Banca Europeana de Investitii, precum si participarea Marii Britanii la fondurile (...) specifice", ca Fondul European de Dezvoltare si Fondul pentru refugiatii din Turcia, potrivit textului Comisiei. "Marea Britanie va trebui sa isi asume achitarea costurilor (...) pentru mutarea agentiilor sau altor entitati ale Uniunii", ca Agentia Europeana a Medicamentului sau Autoritatea Bancara Europeana, ambele cu sediul la Londra, subliniaza aceasta.

 

Documentul aminteste ca "prima prioritate" a UE este sa obtina "garantii pentru drepturile cetatenilor", europeni stabiliti in Regatul Unit, dar si britanici locuind in Uniune. El insista, de asemenea, asupra faptului ca, dupa iesirea Marii Britanii din UE, Curtea de justitie a Uniunii Europene (CJUE) "trebuie sa ramana competenta" pentru afaceri initiate sau diferende aparute inainte de data retragerii. Totodata, doreste infiintarea unei "structuri institutionale pentru a garanta aplicarea efectiva a angajamentelor" Marii Britanii si ale Celor 27 in cadrul acordului de retragere care sa fie autorizata sa ia "masuri pentru a gestiona situatiile neprevazute".

 

Foto: Pixabay.com


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri