• EUR 4.6573 RON
  • USD 3.8067 RON
  • POUND 5.2524 RON
Bucuresti
o
 

SUA vor avea un buget uriaș pentru apărare:700 miliarde dolari


SUA vor avea un buget uriaș pentru apărare:700 miliarde dolari
Congresul american a adoptat joi cheltuieli militare de aproape 700 de miliarde de dolari pentru anul bugetar 2018, mai mult decât ceruse președintele Donald Trump, relatează AFP.

Senatul a adoptat definitiv această lege joi, în unanimitate, după validarea ei, marți, în Camera Reprezentanților.

Președintele american, care s-a angajat "să reconstruiască" armata țării, este așteptat să o semneze pentru a o promulga.

Bugetul îl depășește cu 15% pe cel din 2016, ultimul an complet al președintelui Barack Obama, și cu 26 de miliarde de dolari suma cerută de Casa Albă, cu aproximativ 4% mai mult.

Solda militarilor va fi majorată cu 2,4%

În fața amenințărilor reprezentate de rachetele balistice nord-coreene, congresmenii americani au aprobat, de asemenea, o majorare excepțională - de aproape 50% - a bugetului Agenției de apărare antirachete, care va urca de la 8,2 miliarde la 12,3 miliarde de dolari, cu scopul de a finanța zeci de interceptoare noi, scrie AGERPRES.Donald Trump solicitase o creștere similară la începutul lui noiembrie.

Noul buget se va traduce prin achiziționarea de noi echipamente militare pe care congresmenii au avut grijă să le enumere, printre care 90 de noi avioane de vânătoare F-35 (cu 20 în plus față de solicitarea președintelui), zeci de elicoptere, noi tancuri și blindate, precum și 14 noi nave și submarine (cu cinci în plus).

Solda militarilor va fi majorată cu 2,4%. Ucraina obține un ajutor pentru securitate în valoare de 350 de milioane de dolari. Israelul va primi circa 705 milioane de dolari pentru sistemul său de apărare antirachetă. Legea acoperă anul bugetar 2018 care a început la 1 octombrie.


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri