• EUR 4.6400 RON
  • USD 3.9322 RON
  • POUND 5.2076 RON
Bucuresti
o

Premierul britanic vrea sa limiteze imigratia din afara UE


Premierul britanic vrea sa limiteze imigratia din afara UE
Premierul britanic Theresa May prezinta joi programul Partidului Conservator in perspectiva alegerilor legislative din 8 iunie, document ce promite limitarea imigratiei non-europene, inainte de inceperea negocierilor cu privire la Brexit, informeaza AFP.

Sefa guvernului conservator al Marii Britanii, creditata de sondaje cu o larga victorie in acest scrutin anticipat, trebuie sa anunte la Halifax (nordul Marii Britanii) o majorare a taxei patronale pentru angajarea de imigranti din tari din afara Uniunii Europene. In prezent, aceasta taxa este stabilita la 364 de lire sterline (420 de euro) pe an pentru micile intreprinderi si pana la 1.000 de lire sterline pentru intreprinderile mari si mijlocii. Acest impozit este destinat sa alimenteze fondul pentru formarea angajatilor britanici. Imigrantii non-europeni vor trebui, de asemenea, sa contribuie mai mult la utilizarea serviciului de sanatate publica NHS, potrivit presei britanice.

 

Theresa May spera astfel sa aduca nivelul migratiei nete la sub 100.000 de persoane pe an, promisiune pe care Partidul Conservator nu reuseste de ani de zile sa o puna in practica.

 

Potrivit statisticilor oficiale, migratia neta in cursul anului incheiat in septembrie 2016 a fost de 273.000 de persoane: 596.000 de persoane au intrat legal in Marea Britanie, in timp ce 323.000 au plecat din Marea Britanie.

 

"Este greu sa construiesti o societate unita atunci cand imigratia este prea ridicata si creste prea repede", ar urma sa spuna Theresa May. Tema imigratiei a avut un loc central in referendumul din 23 iunie 2016, cand britanicii au votat in proportie de aproape 52% in favoarea Brexitului, scrie AGERPRES.

 

Theresa May a facut din reducerea imigratiei europene una dintre prioritatile sale, anuntand ca Marea Britanie va parasi si piata unica, ceea ce ar insemna sfarsitul principiului de libera circulatie a muncitorilor veniti din tari ale UE. Acest obiectiv, in conditiile in care Marea Britanie are cea mai mica rata de somaj de dupa 1975, de 4,6%, starneste critici.

 

Cotidianul The Evening Standard, al carui nou redactor-sef este fostul ministru al finantelor George Osborne, evoca o decizie "analfabeta pe plan economic" si care ramane "un mister".

 

Theresa May risca sa nemultumeasca si o alta categorie din electoratul sau: persoanele in varsta, in conditiile in care ea intentioneaza sa taie o parte din ajutoarele pentru finantarea sectorului asistentei sociale, aflat in criza. Ea ar urma sa anunte, de asemenea, renuntarea la pranzurile gratuite in scolile primare din Marea Britanie, care ar urma sa fie inlocuite cu mic dejunuri gratuite.

 

Foto: Facebook.com


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri