• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

ONU pregătește un proiect de rezoluţie pentru respingerea deciziei preşedintelui Trump privind Ierusalimul


ONU pregătește un proiect de rezoluţie pentru respingerea deciziei preşedintelui Trump privind Ierusalimul
Consiliul de Securitate al ONU examinează un proiect de rezoluţie vizând respingerea deciziei preşedintelui american, Donald Trump, de a recunoaşte Israelul drept capitală oficială a Israelului, transmite AFP.

Egiptul a făcut să circule sâmbătă un text, obţinut de AFP, care cere ca decizia unilaterală luată de Statele Unite să fie revocată. Acest proiect de rezoluţie ar putea fi supus la vot cu începere de luni.

Decizia lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala statului evreu a declanşat furia palestinienilor, manifestaţii în lumea musulmană şi critici aproape unanime din partea comunităţii internaţionale.

Proiectul de rezoluţie subliniază că statutul Ierusalimului "trebuie rezolvat prin negociere" şi exprimă "regrete profunde cu privire la recentele decizii asupra Ierusalimului", fără să menţioneze explicit Statele Unite. Textul afirmă, de asemenea, că "orice decizie sau acţiune vizând să afecteze caracterul, statutul sau componenţa demografică" a Ierusalimului "nu are forţă legală, este nulă şi neavenită şi trebuie să fie revocată", scrie AGERPRES.

Diplomaţii se aşteaptă ca Statele Unite să facă uz de dreptul lor de veto pentru a bloca această rezoluţie ce ar urma să fie sprijinită de ceilalţi 14 membri ai Consiliului de Securitate. Israelul a anexat partea răsăriteană a Ierusalimului, al cărei control l-a preluat în timpul războiului din 1967, apoi a votat o lege care care face din Oraşul Sfânt capitala sa "indivizibilă". Anexarea nu a fost recunoscută niciodată de comunitatea internaţională, iar palestinienii consideră Ierusalimul de Est drept capitala viitorului lor stat.

Mai multe rezoluţii ONU au cerut Israelului să se retragă din teritoriile ocupate în cursul războiului din 1967 şi au reafirmat necesitatea de a pune capăt ocupaţiei.

În 1980, Consiliul de Securitate a adoptat o rezoluţie declarând că "toate măsurile şi acţiunile legislative şi administrative luate de Israel, putere ocupantă, care vizează să modifice caracterul şi statutul oraşului sfânt al Ierusalimului nu au nicio validitate juridică". Statele Unite s-au abţinut cu prilejul acelui vot, autorizând adoptarea măsurii, mai scrie AFP.

Foto-United Nations Facebook


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri