• EUR 4.6400 RON
  • USD 3.9322 RON
  • POUND 5.2076 RON
Bucuresti
o

Igor Dodon vrea sistem prezidential in Republica Moldova


Igor Dodon vrea sistem prezidential in Republica Moldova
Presedintele Igor Dodon vrea sa transforme Republica Moldova in tara prezidentiala, sugerand ca va face in continuare demersuri pentru realizarea acestui obiectiv, relateaza vineri Radio Chisinau.

Ales prin vot direct in urma deciziei Curtii Constitutionale de la Chisinau din 4 martie 2016, dar cu atributii limitate, presedintele Igor Dodon vrea imputerniciri suplimentare si nu doar in ceea ce tine de posibilitatea de a dizolva parlamentul, scrie Independent.md.

 

Intr-o declaratie de presa in urma unei intrevederi cu experti ai Comisiei de la Venetia aflati intr-o vizita la Chisinau, Dodon a afirmat vineri ca Republica Moldova are nevoie de un presedinte cu atributii largi. In acest context, el s-a referit la proiectul de modificare a Constitutiei prin care sefului statului sa-i fie acordate imputerniciri sporite privind dizolvarea parlamentului.

 

Astfel, potrivit lui Dodon, Republica Moldova "are nevoie de o putere prezidentiala dura, ca in alte state, sa nu existe taraboi si anarhie ca astazi", iar acest lucru, sustine el, va fi realizat daca nu de acest parlament, atunci de urmatorul, scrie Independent.md. El a facut aceasta declaratie imediat dupa conferinta de presa sustinuta impreuna cu un reprezentant al delegatiei Comisiei de la Venetia, remarca acelasi ziar.

 

Potrivit acestuia, in cadrul briefing-ului alaturi de oficialul strain, Igor Dodon a avut o pozitie mai moderata, mentionand ca intelege "mesajele si pozitia politica" a altor partide, dar ca "noi trebuie sa cream un sistem echilibrat politic, indiferent de interesul partinic sau ideologic al cuiva", noteaza AGERPRES. "Exista o majoritate parlamentara, exista un presedinte al tarii ales de intreg poporul si evident trebuie sa existe un echilibru", a spus Igor Dodon la conferinta de presa comuna cu reprezentantul delegatiei Comisiei de la Venetia.

 

Imediat dupa aceasta, Igor Dodon si-a inasprit tonul si a reiterat ca pledeaza pentru dizolvarea actualului legislativ si convocarea de alegeri parlamentare anticipate. O misiune de experti ai Comisiei de la Venetia se afla la Chisinau pentru a discuta proiectul de modificare a Constitutiei initiat de Igor Dodon si de deputatii socialisti din parlament. Celelalte grupuri parlamentare s-au pronuntat joi impotriva acestei initiative.

 

Foto: Facebook.com


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri