• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

Federica Mogherini merge la Washington. Șefa diplomației UE va apăra acordul internațional cu Iranul


Federica Mogherini merge la Washington. Șefa diplomației UE va apăra acordul internațional cu Iranul
Șefa diplomației UE, Federica Mogherini, a anunțat luni că va merge la Washington "la începutul lunii noiembrie" pentru a pleda în favoarea menținerii acordului nuclear internațional cu Iranul după ce acesta a fost contestat de către președintele american Donald Trump, relatează AFP și DPA.

Acest acord este "crucial pentru securitatea regiunii", a afirmat Mogherini cu prilejul unei reuniuni a șefilor de diplomație din țările membre UE, la Luxemburg.

 

În contextul unor grave tensiuni cu regimul liderului nord-coreean Kim Jong-Un, "există riscul să fie mai dificilă deschiderea unui dialog sau a unei medieri cu Coreea de Nord" dacă acordul nuclear iranian este "amenințat sau desființat", a avertizat șefa diplomației UE.

 

UE este angajată "pentru aplicarea totală și efectivă a tuturor părților" acordului, cunoscut oficial sub denumirea de Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune (JCPOA), potrivit unei declarații aprobate de cele 28 de state membre ale blocului, după ce Trump a refuzat vineri să certifice respectarea acordului, scrie AGERPRES.

 

"În contextul unei amenințări nucleare acute, UE este decisă să apere JCPOA, acesta fiind un pilon esențial al arhitecturii de neproliferare la nivel internațional", se arată în comunicat.

 

În marja consiliului miniștrilor de externe din UE de la Luxemburg, participanții au subliniat că UE nu vede nicio alternativă la acordul existent privind dosarul nuclear iranian.

 

Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat vinerea trecută că țara sa se va retrage din acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri, dacă respectiva înțelegere nu este în interesul național, notează Reuters. Rouhani a reacționat astfel la noua strategie a SUA în privința Iranului, anunțată la Washington de președintele Donald Trump. Acesta nu a confirmat că Iranul respectă acordul conform căruia beneficiază de ridicarea unor sancțiuni, în schimbul sistării programului de înarmare nucleară.

Foto:Federica Mogherini Facebook


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri