• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

Conservatorul Sebastian Kurz a fost mandatat cu formarea noului guvern


Conservatorul Sebastian Kurz a fost mandatat cu formarea noului guvern
Tânărul lider conservator Sebastian Kurz, a cărui formațiune - Partidul Poporului (OeVP) - a câștigat alegerile parlamentare anticipate desfășurate la 15 octombrie în Austria, a fost mandatat oficial de președintele Alexander Van der Bellen cu formarea noului guvern de la Viena, transmite AFP.

Această etapă deschide calea lansării negocierilor pentru formarea unei coaliții guvernamentale, cea mai probabilă fiind o alianță cu Partidul Libertății (FPOe, extrema dreapta).

Anunțate în noaptea de joi spre vineri, rezultatele finale oficiale au conformat victoria OeVP cu 31,5% din voturi, formațiune urmată de Partidul Social-Democrat (SPOe), al cancelarului în exercițiu Christian Kern (26,9% din voturi), și de FPOe (26% din voturi), scrie AGERPRES.

Kurz, care la 31 de ani ar putea deveni cel mai tânăr șef de guvern din lume, a declarat vineri că dorește să propună un "nou stil" de guvernare și a dat asigurări că va discuta cu toate partidele. Totuși, o alianță a conservatorilor cu social-democrații este improbabilă, după o campanie electorală în care Sebastian Kurz a îmbrățișat mai multe teme ale FPOe, în special imigrația. Printre condițiile pentru a intra la guvernare, FPOe a precizat că va solicita Ministerul de Interne, portofoliu extrem de important pe care nu l-a obținut în 2000. Șeful statului austriac, Alexander Van der Bellen, a subliniat că va veghea la respectarea "intereselor Austriei", insistând pe necesitatea ca țara să continue "să joace un rol activ în construcția europeană".

Foto:Sebastian Kurz Facebook


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri