• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

Comisia Europeană dezaprobă solicitarea lui Donald Tusk privind renunțarea la cotele obligatorii de refugiați


Comisia Europeană dezaprobă solicitarea lui Donald Tusk privind renunțarea la cotele obligatorii de refugiați
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a trimis marți o scrisoare liderilor statelor membre ale UE în care solicită să se renunțe la ideea stabilirii unor noi cote obligatorii de refugiați, care în opinia sa sunt "ineficiente"și "provoacă diviziuni" între țările blocului comunitar, inițiativa sa fiind însă respinsă miercuri de responsabilii Comisiei Europene, relatează agențiile AFP și EFE.

Cotele obligatorii adoptate prin majoritate calificată în septembrie 2015 prevedeau relocarea în statele UE a 160.000 de refugiați din taberele din Grecia și Italia. Dar la finalul acestui program, în septembrie 2017, au fost în total relocați circa 32.000 de refugiați și alte câteva mii au rămas eligibili pentru relocare, rezultat departe de obiectivele inițiale. Polonia, Cehia și Ungaria au refuzat să accepte cotele obligatorii, deși împotriva lor Comisia Europeană a inițiat proceduri de infringement pe acest subiect și în plus le-a trimis în fața Curții de Justiție a UE.

Prin urmare, în scrisoarea adresată liderilor europeni, ce se reunesc joi și vineri la Consiliul European de iarnă și au pe agenda summitului acest subiect, Tusk le-a propus o discuție "deschisă și sinceră" asupra "a ceea ce a mers și nu a mers" în răspunsul UE în fața crizei provocate de valul migrator.

"Provocarea migrației va dura decenii, mai ales din cauza tendințelor demografice din Africa", mai atenționează Tusk în scrisoarea în care cere abandonarea mecanismului cotelor de redistribuire a refugiaților între statele UE. El consideră de asemenea că numai acțiunile individuale ale statelor pot opri migrația ilegală, dând exemplul Italiei, care a reușit în ultima vreme să diminueze acest aflux în urma unui acord - controversat și criticat de ONG-uri - cu autoritățile și cu diferite grupări libiene.

În concluziile scrisorii, Tusk cere ca statelor aflate în prima linie a valului migrator să li se ofere un sprijin financiar, iar în viitorul cadru bugetar multianual al UE să fie prevăzute sume "destinate opririi migrației ilegale", scrie AGERPRES.

Dar executivul comunitar nu este de acord cu evaluarea lui Tusk, în special solicitarea renunțării la cotele obligatorii. "Comisia Europeană dezaprobă ferm declarația conform căreia relocarea, ca răspuns în situație de urgență, a fost ineficientă", a răspuns miercuri purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas.

El a menționat de asemenea că executivul comunitar dezaprobă și o altă propunere din scrisoarea lui Tusk, aceea ca deciziile în chestiunea migrației să fie adoptate la nivelul UE prin consens, nu prin majoritate calificată. Acesta este un alt subiect de diviziune între țările UE, statele est-europene care au respins respectivele cote obligatorii acuzând faptul că s-a recurs la o decizie prin majoritate calificată tocmai pentru a fi neutralizată opoziția lor și a li se impune decizia.

Referindu-se la acest punct, purtătorul de cuvânt al executivului comunitar a spus miercuri că mecanismul cotelor obligatorii decis în 2015 nu a fost "impus", ci "adoptat" de Consiliul European. Dar 'nu există nicio dispută, nicio dramatizare', a susținut el în continuare.

Însă divergențele pe acest subiect între Comisia Europeană și președintele Consiliului European par a fi foarte profunde, după cum arată și reacția vehementă a comisarului european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos.

"Documentul pregătit de Tusk este inacceptabil și antieuropean", a răspuns Avramopoulos, acuzându-l în plus pe președintele Consiliului European că "subminează unul dintre principalii piloni ai proiectului european: principiul solidarității".

Scrisoarea lui Tusk a fost primită negativ și de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. "Nu sunt de acord cu opinia că relocarea a fost un eșec. Peste 90% dintre refugiații candidați au fost deja relocați (...) Aveți grijă că dacă scoateți o cărămidă s-ar putea să cadă toată clădirea", a spus el, conform agenției EFE.

Timmermans a admis însă că "problema migrației va afecta UE mult timp", dar a cerut pentru aceasta "soluții europene", adică "solidaritatea" tuturor statelor UE pentru ca nu doar țările din prima linie să își asume primirea migranților, iar un angajament în acest sens să fie semnat de liderii europeni la summitul de joi și vineri într-un document cu priorități pentru anul viitor.

În pofida rezultatelor modeste ale cotelor obligatorii stabilite în anul 2015, Parlamentul European a votat favorabil luna trecută o nouă inițiativă privind instituirea unor cote obligatorii permanente și automate pentru relocarea în statele UE a tuturor refugiaților care ar ajunge în viitor în blocul comunitar, inițiativă ce cuprinde și sancțiuni împotriva țărilor care nu acceptă aceste cote, cum ar fi reducerea fondurilor europene.

Foto-Donald Tusk Facebook


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri