• EUR 4.6400 RON
  • USD 3.9322 RON
  • POUND 5.2076 RON
Bucuresti
o

Cine face parte din viitorului guvern al Frantei


Cine face parte din viitorului guvern al Frantei
Noul presedinte francez, Emmanuel Macron, a numit miercuri primul guvern al mandatului sau de cinci ani, o echipa cu 18 ministri si patru secretari de stat, proveniti din randurile stangii, dreptei si centrului scenei politice, dar si din societatea civila, si care va fi condusa de premierul Edouard Philippe, exponent al dreptei moderate, transmit agentiile internationale de presa.

Macron, care a avut printre temele principale de campanie innoirea clasei politice si construirea de punti intre stanga si dreapta, a ales o echipa cu un numar egal de barbati si de femei, patru membri ai Partidului Socialist, trei ai Miscarii Democrate (MoDem, de centru), doi ai Republicanilor (conservator) si doi ai Partidului Radical de stanga.

 

Socialistul Jean-Yves Le Drian, ministru al apararii in guvernul Cazeneuve si un prieten apropiat al ex-presedintelui Francois Hollande, va prelua afacerile externe, centrista Marielle de Sarnez devine ministru al afacerilor europene, iar Gerard Collomb, senator si primarul orasului Lyon, dar si unul din primii socialisti care si-au declarat sustinerea fata de candidatul Macron, va fi ministru de interne.

 

Deputatul Bruno Le Maire, proeuropean si vorbitor de limba germana, cu doua mandate ministeriale sub presedintele Nicolas Sarkozy si membru, ca si Philippe, al partidului Republicanii, a fost numit ministru al economiei, eurodeputata centrista Sylvie Goulard va detine portofoliul apararii, iar Francois Bayrou, liderul MoDem, care l-a sustinut pe Macron in campania prezidentiala, va fi ministru al justitiei.

 

Din cabinet vor face parte si personalitati ale societatii civile, printre care militantul ecologist Nicolas Hulot, numit ministru al tranzitiei ecologice, care si va fi unul din cei trei ministri de stat, alaturi de Collomb si Bayrou, noteaza AGERPRES.

 

Numirile in guvern fac parte dintr-un delicat exercitiu de echilibru la care este obligat Macron in perspectiva alegerilor legislative din luna iunie pentru a-si asigura o majoritate functionala. Devenit presedinte fara sprijinul unei formatiuni politice traditionale, Macron a aruncat deja in aer loialitatile de partid, iar sondajele previzioneaza ca noua sa formatiune, La Republique en marche, va obtine mai multe mandate decat orice alt partid in Adunarea Nationala.

 

Primul Consiliu de ministri este programat pentru joi dimineata.

 

Foto: Facebook.com


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri