• EUR 4.6599 RON
  • USD 3.8182 RON
  • POUND 5.2494 RON
Bucuresti
o
 

România în oglindă: Economia crește, sărăcia bântuie populația


România în oglindă: Economia crește, sărăcia bântuie populația
Jurnaliștii Bloomberg vin cu o nouă analiză referitoare la țara noastră, prezentând în oglidă două zone care par să nu se întâlnească. Datele statistice arată că România poate avea economia cu cel mai rapid ritm de creştere din Uniunea Europeană, dar tot cifrele din statistică indică un grad ridicat de deprivare socială.

Eurostat a anunțat că, în Uniunea Europeană, 16% din populaţie (75 de milioane de persoane) suferea anul trecut din cauza deprivării materiale şi sociale, cea mai ridicată rată fiind în România (50%) şi Bulgaria (48%).

Potrivit Eurostat, persoanele care se confruntă cu deprivarea materială nu au mijloacele necesare pentru cel puţin cinci puncte din această enumerare: cheltuieli neaşteptate, o săptămână de vacanţă în fiecare an departe de casă, evitarea restanţelor (la plata creditului ipotecar, a ratelor, a chiriei şi a utilităţilor), la fiecare două zile o mâncare cu carne, sau echivalentul vegetarian, menţinerea locuinţei la un nivel de încălzire adecvat, o maşină/camionetă proprietate personală, schimbarea încălţămintei, îmbrăcămintei şi mobilei uzate, bani de buzunar (cheltuirea săptămânală a unei sume mici de bani pentru sine), activităţile de recreere în mod regulat, ieşire cu prietenii cel puţin o dată pe lună, conectare la internet.

Nivelul din România este de peste trei ori mai ridicat decât media din UE. Economia României a crescut cu 8,8% în trimestrul trei din 2017, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape zece ani. În pofida faptului că Bulgaria este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană în funcţie de PIB per capita, România o duce mai rău decât vecina sa în raportul privind deprivarea materială şi socială.

Datele arată că unele state fost comuniste din UE vor trebui să menţină recentele lor performanţe economice pentru a atenua semnificativ decalajul faţă de ţările mai bogate din Europa Occidentală. Şi asta ar putea să nu fie uşor, se arată în analiza Bloomberg.

Guvernul României ''a redus investiţiile la un nivel scăzut record, a eşuat în absorbţia fondurilor europene şi a întreţinut incertitudinile în sectorul privat prin modificarea fiscalităţii. Toate acestea vor afecta potenţialul de creştere şi vor împiedica o convergenţă mai rapidă în domeniul standardelor de viaţă'', a afirmat Dan Bucşa, economist la UniCredit Bank AG la Londra.

Foto-Pixabay.com


Comentarii

Inscrie-te in newsletter pentru a primi cele mai noi stiri